Главно Свијет

Путин Вашингтону: Оставимо СТАРТ-3 на снази бар још једну годину

НАГЛАСИО: „БИЋЕ ТУЖНО АКО СВИЈЕТ ОСТАНЕ БЕЗ СПОРАЗУМА О СТРАТЕШКОМ ОФАНЗИВНОМ ОРУЖЈУ“
  • Нагласио да је Русија – иако има нове системе наоружања које Сједињене Државе немају –  спремна да разговара о „свим питањима“

ПОТПУНА је и реална опасност да ће свет остати без Споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ-3) – упозорио је Владимир Путин приликом онлајн консултација са сталним члановима националног Савјета безбједности.

„Било би крајње тужно да тај документ престане да важи а да га не замјени други темељни споразум те врсте“, рекао је Путин.

Примјетио је да Русија има нове системе наоружања које Сједињене Државе немају, али Москва не одбија да разговара о „свим питањима“.

Руски лидер је наложио министру иностраних послова Сергеју Лаврову да формулише став Москве о стратешком офанзивном наоружању, представи га Вашингтону и затражи да у врло блиској будућности добије јасан одговор.

Путин је још рекао:

„Имам предлог да се постојећи споразум остави на снази без икаквих измјена и условљавања још најмање годину дана. Тако бисмо добили време да водимо преговоре о свим параметрима које регулишу споразуми ове врсте, како не бисмо оставили без споразума и наше земље и све државе свијета које су заинтересоване за одржавање стратешке стабилности“, резимирао је Путин.

Савјет безбједности РФ размотрио је и тренутну ситуацију у Карабаху и око њега.

У разговору су учествовали премијер Михаил Мишустин, предсједница Савјета федерације Валентина Матвијенко, замјеник предсједника Савјета безбједности Дмитриј Медведев, секретар СБ РФ Николај Патрушев, шеф администрације Кремља Антон Вајно, министар унутрашњих послова Владимир Колокољцев, директор ФСБ Александар Бортњиков и шеф Спољне обавјештајне службе Сергеј Наришкин.

СТАРТ-3 потписан између Русије и Сједињених Држава 2010. године, престаје да важи почетком 2021-ве.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар