Glavno Svijet

Republika Makedonija i zvanično postala „Republika Sjeverna Makedonija“

NOVO IME POSTALO OBAVEZUJUĆE ZA ZVANIČNO SKOPLJE I U UNUTRAŠNJOJ UPOTREBI
  • Na svim državnim institucijama i javnim zdanjima, uključujući i opštinska, pojaviće se nove table sa novim imenom – na makedonskom i albanskom jeziku

ZVANIČNO je počela upotreba imena „Republika Sjeverna Makedonija“.

Postalo je obavezujuće za građane i institucije BJRM i u unutrašnjoj i u spoljnoj upotrebi nakon što je grčki parlament ratifikovao Protokol o pristupanju Makedonije u članstvo NATO-a.

Ratifikacijom Protokola u grčkom parlamentu, što je bio posljednji korak u rješavanju 27-godišnjeg spora oko ustavnog imena između Skoplja i Atine, zvanično je stupio na snagu Prespanski sporazum.

Parlament u Atini glasao je za ratifikaciju Pristupnog protokola sa 153 glasa za, 140 protiv i jednim uzdržanim.

„Želim dobrodošlicu Severnoj Makedoniji, prijateljskoj državi Grčke, zemlji koja treba da bude saveznik u našim naporima za uspostavljanje bezbjednosti, stabilnosti i mira u regionu“, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras u parlamentu.

Makedonska vlada je o promjeni informisala Interresornu grupu koja treba da pripremi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mjera i aktivnosti.

U roku od sedam dana državne institucije, granični prelazi i diplomatsko-konzularna predstavništva će postaviti table sa novom imenom države.

Upotreba novog imena države treba da bude usaglašena i sa Zakonom o upotrebi jezika, što bi značilo da će table biti ispisane i na albanskom jeziku.

Preporuke za promjenu table će dobiti i jedinice lokalne samouprave, a sektori i službe za odnose sa javnošću pri državnim i javnim institucijama će dobiti smjernice za upotrebu novog ustavnog imena.

Promjena ustavnog imena Makedonije uslijedila je nakon potpisivanja Sporazuma iz Prespe i njegove ratifikacije u grčkom i makedonskom parlamentu.

Nakon riješenog višedecenijskog spora oko imena, 29 ambasadora zemalja članica NATO potpisalo je 6. februara Pristupni protokol za učlanjenje Makedonije u Alijansu.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar