Glavno Svijet

Rusija optužila SAD i Nemačku za umešanost u opozicione demonstracije u Moskvi

ZAHAROVA: AMBASADA SAD BILA UKLJUČENA U SVE ŠTO SE DOGAĐALO I PRE I POSLE 3. AVGUSTA
  • Za primer navela publikaciju Deutsche Welle  na ruskom sa pozivom Moskovljanima za izađu na protestnu akciju 3. avgusta. Još je dodala: „Na žalost, moraćemo da nemačkoj strani predočimo i svoju zabrinutost – jer se radi o mediju sa drežavnim finansiranjem – i praktične mere koje ćemo preduzeti“
  • FAKTI: Ako su Amerikanci i Nemci direktno upleli svoje prste u moskovske proteste protiv Putina – čime li se u Beogradu bave njihove diplomate i „diplomate“?

MINISTARSTVO inostranih poslova Rusije zvanično će upozoriti SAD i Nemačku da su se diplomatski saradnici njihovih ambasada, kao i neki državni mediji, mešali u unutrašnje stvari RF povodom opozicionih demonstracija u Moskvi 3. avgusta.

Ovo je najavila portparolka ruske diplomatije marija Zaharova..

Ona je telekanalu Rossiя-1“ rekla tim povodom i ovo:

„Mislim da će rukovodstvo SAD biti veoma začuđeno kad vidi kako se njegove diplomate mešaju u unutrašnje stvari Rusije“.

Podsetivši na brojne američke optužbe da se Rusija mešala u unutrašnje stvari SAD povodom predsedničkih izbora 2016-te na kojima je Donald Tramp Pobedio Hilari Klinton, Zaharova je u nastavku rekla:

„Američka ambasada uRusiji bila je uključena u neodobrene akcije 3. avgusta u Moskvi. Ambasada SAD na najaktivniji način bila uključena u sve što se događalo i do subotnjeg protesta i nakon njega. Moskovska ambasada SAD je, pored ostalog, objavila maršrutu takozvane `šetnje`. Još je – po minutima – navela kad će se šta događati: u koliko sati će sve početi i kada završiti. Na samom njenom kraju bila je molba da  ne ići tom maršrutom. Ali, 90 odsto informacije i pozivalo na priključivanje `šetnji`. Posebno je bila aktivna portparolka ambasade koja se upustila u javno koemntarisanje nezakonitog mitinga“.

Američkom vrhu, a naročito njegovim diplomatama u Moskvi, Zaharova je predočila:

„Vi samo kompromitujete ljude koji izlaze na ulice i iznose šta misle o budućnosti Rusije. Vi ih uvaljujete“.

Zaharova je precizirala da je među zapadnim državnim medijima koji su se mešali u unutrašnje stvari Rusije bila i nemačka radio-televizijska kompanija Deutsche Welle.

„Fenomenalnim omanjivanjem“ Deutsche Welle  nazvala je njegovu publikaciju na ruskom sa pozivom Moskovljanima za izađu na protestnu akciju 3. avgusta. Još je dodala:

„Na žalost, moraćemo da nemačkoj strani predočimo i svoju zabrinutost – jer se radi o mediju sa drežavnim finansiranjem – i praktične mere koje ćemo preduzeti“.

Zaharova nije otkrila na koji način se ambasada Nemačke u Moskvi angažovala povodom demonstracija za koje opozicija nije ni tražila no dobila odobrenje vlasti za održavanje.

http://fakti.org/mid/rusija-optuzila-sad-i-nemacku-za-umesanost-u-opozicione-demonstracije-u-moskvi

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar