Glavno Svijet

Ruski patrijarh Kiril krajem avgusta u Carigradu kod patrijarha Vartolomeja

GLAVNA TEMA BIĆE UNUTARPRAVOSLAVNI RASKOL U UKRAJINI
  • Lako je pretpostaviti da će Kiril svog domaćina, od kojeg vlasti u Kijevu traže da proglasi autokefalnost „jedinstvene ukrajinske pravoslavne crkve“, upozoriti da bi taj korak značio potpuni razlaz između Moskovske i Carigradske patrijaršije

PATRIJARH Moskovski i čitave Rusi Kiril srešće se 31. avgusta u carigradu sa patrijarhom konstantinopoljskim Vartolomejem.

Odjeljenje za spoljne crkvene veze Moskovskog patrijarhata tim povodom je saopštilo:

„Prethodni sastanak Svjatjejšeg Patrijarha Kirila sa Svjatješim Patrijarhom Vartolomejem desio se na sabranju predstojatelja autokefalnih pravoslavnih crkava, održanom od 22 – 27. januara 2016. godine u Šambeziju u Švajcarskoj“.

Glavna tema razgovora dva patrijarha biće, nema sumnje, pravoslavni raskol u Ukrajini.

Lako je pretpostaviti da će Kiril svog domaćina, od kojeg vlasti u Kijevu traže da proglasi autokefalnost „jedinstvene ukrajinske pravoslavne crkve“, upozoriti da bi taj korak značio potpuni razlaz između Moskovske i Carigradske patrijaršije.

Ranije su se dva patrijarha susretali i u martu 2014. godine, tokom sabranja predstojatelja autokefalnih pravoslavnih crkava u Carigradu, prethodno i 7. oktobra 2013. u Podgorici i tokom posjete patrijarha Vartolomeja Moskovskoj patrijaršiji 22 – 31. maja 2010-te.

Poglavar RPC zvanično je posjetio Konstantinopoljsku pravoslavnu crkvu 4 – 6 jula 2009. godine.

Prije mjesec dana je u Moskvi boravila delegacija za pregovore Konstantinopoljskog patrijarha.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar