Glavno Svijet

Sa Kosova se Islamskoj državi priključilo najviše muškaraca, a iz BiH – najviše žena i djece

PODACI DO KOJIH JE DOŠAO „SENTINEL“ – LIST NAMIJENJEN KADETIMA VEST POINTA
  • List tvrdi da je trenutno „bosanskohercegovački kontingent“ najbrojniji u Siriji i Iraku, a da je za posljednjih sedam godina 260 onih koji su sa zapadnog Balkana putovali u Siriju i Irak ubijeno u oružanim sukobima, ili (nekoliko slučajeva) umrlo prirodnim putem
  • To je gotovo četvrtinu `izvornog kontingenta` od 1.070 osoba. Oko 460 ostalih vratilo se u svoje države ili ranija prebivališta
  • Američki stručnjak za spoljnu i bezbjednosnu politiku SAD Adrijan ŠTUNI: U narednim godinama slijede novi problemi koji bi mogli biti još i veći. Problem su i djeca kalifata, rođena u Siriji i Iraku ili su odrasla u tom opasnom okruženju, ali i ona koja su indoktrinisana na Zapadnom Balkanu. Nijedna od zemalja Balkana, pogotovo BiH, nije ni pokušala da riješi ovaj problem

SA KOSOVA je u redove Islamske države otišlo najviše muškaraca sa zapadnog Balkana – 256, a iz BiH najviše žena (61) i dece (81), navodi list „Sentinel“, pri Centru za borbu protiv terorizma, namijenjen kadetima američke vojne akademije Vest Point.

Trenutno je „bosanskohercegovački kontingent“ najbrojniji u Siriji i Iraku, budući da se u međuvremenu veći dio radikalnih islamista vratio na područje Kosova i Crne Gore.

U posljednjih sedam godina, 260 onih koji su sa zapadnog Balkana putovali u Siriju i Irak ubijeno je u oružanim sukobima, ili su, u nekoliko slučajeva, umrli prirodnim putem.

To predstavlja gotovo četvrtinu izvornog kontingenta od 1.070 osoba. Oko 460 ostalih vratilo se u svoje države ili ranija prebivališta. Većina se vratila do 2015. godine.

Ugledni američki stručnjak za spoljnu i bezbjednosnu politiku SAD Adrijan Štuni upozorava da su strani borci samo najočitija manifestacija šireg fenomena religiozne militantnosti na zapadnom Balkanu, čija se veličina i prijetnja ne mogu lako izmjeriti.

Brojne protivterorističke operacije koje su dovele do stotina hapšenja otkrile su dobro integrisanu mrežu radikalizacije, obuke i mobilizacije oko selefijskih enklava, „neslužbenih“ džamija i raznih dobrotvornih organizacija i udruženja. Njima upravljaju lokalni fundamentalistički klerici i vjerski fanatici.

Štuni navodi da je prilično tajan podatak koliko ljudi podržava fundamentalističku ideologiju islamista i koliko ih se preko raznih mreža podrške vratilo terorizmu u zemljama okruženja.

On upozorava da u narednim godinama slijede novi problemi koji bi mogli biti još i veći.

Problem su „djeca kalifata“, rođena u Siriji i Iraku ili su odrasla u tom opasnom okruženju, ali i ona koja su indoktrinisana na Zapadnom Balkanu.

Štuni upozorava da se nijedna od zemalja Balkana, pogotovo BiH, nije suočila i pokušala da riješi ovaj problem.

Povratak islamista iz Sirije predstavljaće najveće bezbjednosno iskušenje na Zapadnom Balkanu.

Pozivajući se na brojne domaće i strane izvore, američki stručnjak procjenjuje da je na području pod nekadašnjim nadzorom Islamske države ostalo oko 500 osoba sa područja zapadnog Balkana od čega dvije trećine čine žene i djeca.

On navodi podatke prema kojima je od 2012. oko 1.070 državljana iz Kosova, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore putovalo u Siriju i Irak, primarno se pridruživši Islamskoj državi, a u manjem broju i Al Kaidi i drugim islamističkim oprganizacijama.

U odnosu na druga područja i zemlje svijeta, Zapadni Balkan je dao najviše islamskih terorista“, navodi Štuni za „Sentinel“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar