Glavno RS i matica

SAD uvele sankcije protiv Slobodana Tešića i njegovih firmi i saradnika

AMERIKANCI UVELI SANKCIJE I SA NJIM POVEZANIM KOMPANIJAMA SA KIPRA I IZ HONGKONGA
  • Na udaru Ministarstva finansija SAD našle se i firme „Partizan tek“, „Tehnoglobal sistems“ Beograd, „Gravit limitid“ i „Karso limitid“, čiji je on vlasnik ili kojima upravlja

MINISTARSTVO finansija SAD uvelo je sankcije za 17 pojedinaca i 29 pravnih lica iz Srbije, Letonije, Venecuele i Kipra.

Među sankcionisanim licima iz Srbije nalazi se Slobodan Tešić, kao i kompanije „Partizan tek“, „Tehnoglobal sistems“ Beograd, „Gravit limitid“ i „Karso limitid“, čiji je on vlasnik ili kojima upravlja.

Tešić je 21. decembra 2017. godine označen kao jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu, a skoro deset godina mu je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN na izvoz oružja u Liberiju.

U dokumentu Ministarstva navodi se da je Tešić direktno ili indirektno vršio podmićivanje ili pružao finansijsku pomoć sa ciljem obezbjeđivanja ugovora o trgovini oružjem sa raznim zemljama.

Nakon što je označen kao jedan od najvećih trgovaca, Tešić je nastavio da djeluje kao partner iz sjenke u kompanijama čiji je direktan vlasnik ili rukovodilac.

Sankcije su uvedene i Tešićevim saradnicima, među kojima su njegov zastupnik u međunarodnoj trgovini Goran Andrić, koji direktno ili indirektno upravlja kompanijom „Velkom Trejd“ Beograd, direktor i sekretar kompanije „Finrost“ na Kipru i predstavnik kompanije „Falkon stratedžis“ Esad Kapidžić, generalni direktor „Partizan tek“, „Tehnoglobal sistems“ Beograd Nebojša Šarenac, kao i direktor „Partizan tek“ Zoran Petrović.

Na listi se nalaze još i vlasnik kompanije „Vektura trans“ Milan Subotić, predstavnik kompanije „Araneks“ Želimir Petrović, vlasnik 50 odsto kompanije „Falkon stratedžis“ Sreten Cvjetković i direktor „Tehnoglobal sistems“ Ljubo Maričić.

Među sankcionisanim kompanijama koje su povezane sa Tešićem nalaze se „Munstorm enterprajzis“ i „Tardigrejd limitid“ sa Kipra, kao i „Biznis diverziti limitid“ u Hong Kongu.

Sankcijama su blokirana sva sredstva i imovina povezana sa navedenim licima, koje se nalazi u SAD.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar