Glavno RS i matica

SANU u novembru treba da izabere 26 dopisnih i 18 redovnih članova

SADA IMA 133 ČLANA, A AKO DO NOVEMBRA NE IZGUBI NI JEDNOG – IMAĆE 159
  • Srbija je posljednja u regionu po broju akademika u odnosu na broj stanovnika. SANU je po završetku prethodne Izborne skupštine imala 1,9 akademika na 100.000 stanovnika, Makedonija 2,2, Hrvatska 4,9, Slovenija 5,1, a Crna Gora 7
  • Kandidati za redovne članove su dopisni članovi Zoran Radović, Milan Sudar i Miodrag Mateljević (Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke), Goran Petrović, Zlata Bojović, Slobodan Grubačić i Milan Danojlić (Odeljenje jezika i književnosti), Slobodan Milosavljević, Radmila Petanović i Radomir Saičić (Odeljenje hemijskih i bioloških nauka)
  • Potpredsjednik SANU, akademik Zoran POPOVIĆ kao potpuno netačne odbacio je sve napade i optužbe kandidata, koji se nisu našli na konačnoj listi i naglasio da nije napravljen nijedan prekršaj. Odbacio je i tvrdnje da se SANU nalazi u krizi i istakao da samo tokom protekle godine kroz njene sale i galerije prošlo preko 170.000 sugrađana, koji su učestvovali ili prisustvovali događajima koji su inicirani svaka 1,4 dana

NA IZBORNOJ skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti 8. novembra biće razmatrano 26 kandidatura za dopisne članove Akademije i 18 za redovne, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Potpredssednik SANU, akademik Zoran Popović, koji je predstavio konačnu listu kandidata za izbor redovnih i dopisnih članova SANU, koja se dostavlja Izbornoj skupštini, naveo je da Akademija sada ima 133 člana i da ukoliko do novembra ne izgubi nijednog i 8. novembra bude izabrano svih 26 kandidata, imaće 159 članova, što je jedan manje od „numerus klauses” koji su uveli prošlogodišnjom izmjenom Statuta.

Popović je skrenuo pažnju da je Srbija posljednja u regionu po broju akademika na broj stanovnika.

On je naveo da, kada je SANU imala 142 člana po završetku prethodne Izborne skupštine, u prosjeku bilo je 1,9 akademika na 100.000 stanovnika, dok je u Makedoniji 2,2, u Hrvatskoj 4,9, u Sloveniji 5,1, u Crnoj Gori 7.

Kandidat za dopisnog člana Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke sa dvotrećinskom podrškom je Željko Šljivančanin, kandidati za dopisne članove Odeljenja jezika i književnosti sa većinom glasova su Jovan Delić, Zoran Paunović, Ljubinko Radenković i Mihajlo Pantić.

Sa dvotrećinskom podrškom na Izbornu skupštinu za dopisnog člana Odeljenja hemijskih i bioloških nauka ide Tanja Ćirković Veličković, a sa većinom glasova Aleksa Obradović, Marjan Niketić i Pavle Pavlović.

Kandidati za Odeljenje društvenih nauka sa dvotrećinskom podrškom su Alpar Lošonc i Pavle Petrović, a sa većinom glasova Slobodan Antonić, Milena Dragićević Šešić i Mirjana Rašević.

Sa većinom glasova na skupštinu idu Vlada Veljković, Slaviša Trajković i Dragoslav Šumarac za dopisne članove Odeljenja tehničkih nauka, dok su kandidati za Odeljenje istorijskih nauka sa dvotrećinskom podrškom Dragan Vojvodić, Vujadin Ivanišević, Mira Radojević, a sa većinom glasova Đorđe Bubalo.

Jedini kandidat za člana Odeljenja medicinskih nauka i to sa većinom glasova je Tatjana Simić, dok su kandidati za nove članove Odeljenja likovne i muzičke umetnosti Jelena Jovanović i Sava Halugin sa dvotrećinskom podrškom i Borislav Stojkov i Mileta Prodanović sa većinom glasova.

Kandidati za inostrane članove SANU su Dželal Šengor (Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke), Miroslav Krstić i Mauro Ferari (Odeljenje tehničkih nauka) i Euđen Simion (Odeljenje jezika i književnosti).

Kandidati za redovne članove su dopisni članovi Zoran Radović, Milan Sudar i Miodrag Mateljević (Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke), Goran Petrović, Zlata Bojović, Slobodan Grubačić i Milan Danojlić (Odeljenje jezika i književnosti), Slobodan Milosavljević, Radmila Petanović i Radomir Saičić (Odeljenje hemijskih i bioloških nauka).

Na konačnoj listi za Izbornu skupštinu su i Aleksandar Kostić (Odeljenje društvenih nauka), Miloš Kojić i Velimir Radmilović (Odeljenje tehničkih nauka), Ljubodrag Dimić (Odeljenje istorijskih nauka), Zoran Krivokapić, Milorad Mitković i Petar Seferović (Odeljenje medicinskih nauka) i Milica Stevanović (Odeljenje likovne i muzičke umetnosti).

Sve napade i optužbe kandidata, koji se nisu našli na konačnoj listi, te u medijima govorili o propustima u proceduri, Popović je odbacio kao potpuno netačne i naglasio da nije napravljen nijedan prekršaj i da nema razloga da se procedura ponavlja.

On je rekao da se aktuelni izborni ciklus odvija pod načelno istim pravilima i sa istim vremenskim okvirom kao i niz prethodnih i primjetio da je rijetko ko izabran iz prvog pokušaja.

Popović je naglasio da od raspisivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za nove članove SANU u jednogodišnjem izbornom procesu ništa nije bilo tajna, a izuzetak je tajno glasanje, koje je predviđeno Statutom SANU.

Potpredsjednik SANU je najavio da će do septembra javnosti staviti na uvid cjelokupnu dokumentaciju svih kandidata – odluke odeljenja, referate i mišljenja o predloženim kandidatima i da ustanove, udruženja i pojedinci mogu podnijeti Predsedništvu SANU u pisanoj formi prigovore na referate za izbor kandidata i na mišljenje odjeljenja.

Popović je odbacio i tvrdnje da se SANU nalazi u krizi i istakao da samo tokom protekle godine kroz njene sale i galerije prošlo preko 170.000 sugrađana, koji su učestvovali ili prisustvovali događajima koji su inicirani svaka 1,4 dana.

Prema Zakonu o SANU 10 institucija ima pravo da predlaže kandidate za članove SANU i ukupno je izvan Akademije predloženo 95 kandidata, 63 od strane odeljenja, pri čemu je pet imena isto, a od strane ogranaka u Nišu i Novom Sadu predloženo je još 14 kandidata.

Tanjug

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar