Главно РС и матица

Шаровић: Декларација СДА је пријетња миру, али ми у РС треба будемо најзрелији у БиХ

ЛИДЕРИ СРПСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ И ПДП О РАЗГОВОРУ У ПРЕДСЕДНИШТВУ СРБИЈЕ
  • Бранислав БОРЕНОВИЋ: „Желимо да позовемо све политичке факторе у БиХ да се врате у Дејтонски оквир или ћемо одбити било каву врсте сарадње са онима који раде на урушавању највећих вриједности које Република Српска има“

МИРКО Шаровић, предсједник СДС, изјавио је да је на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем изнио став да је најновија декларација СДА пријетња миру и стабилности БиХ, али да одговор српске стране не треба да буде „распирујући“.

„СДС мисли да распирујуће изјаве и поступања нису добра опција за Републику Српску, прије свега, и да треба дати мудрије одговоре. Сматрам да ми треба да будемо најзрелији фактор у БиХ“, рекао је Шаровић новинарима у Београду, послије састанка.

Он је навео да је на састанку рекао и да је ријеч о непотребном документу који је корак уназад за напредак БиХ, као и пријетња за будуће односе.

Шаровић је навео како је Вучић данас желио да саслуша сваког од учесника састанка и чује како гледају на актуелну ситуацију.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да је кључна порука данашњег састанка да треба остати потпуно привржен Дејтонском споразуму и уставном уређењу БиХ у којој Република Српска има Уставом дефинисано мјесто.

„Желимо да позовемо све политичке факторе у БиХ да се врате у Дејтонски оквир или ћемо одбити било каву врсте сарадње са онима који раде на урушавању највећих вриједности које Република Српска има“, рекао је Бореновић.

Бореновић је напоменуо да су сви ученици састанка осудили садржај декларације СДА која је антиуставна, антидејтонска и антицивилизацијска.

„Значајно је да Вучић стално истиче позитивну поруку сарадње мира и напретка цијелог региона и подршке уставном уређењу и Дејтонском мировном споразуму, као оквиру унутар кога треба да ће крећемо“, сматра Бореновић.

Он је истакао да је веома штетно што СДА и друге странке својим програмским начелима желе да деградирају и политичку стабилност у БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар