Главно Странке

Шаровић и Бореновић: Право је СДС и ПДП да уђу у преговоре о Савјету министара

ПРЕДСЈЕДНИК СДС ОПТУЖИО СНДС, ХДЗ И СДА ДА ГОДИНУ БЕЗ УСПЈЕХА ПРЕГОВАРАЈУ О ВЕЋИНИ
  • Мирко ШАРОВИЋ: „Савјет министара ће формирати онај ко успије да обезбиједи 22 гласа у парламенту. Све остало је празна прича којом се обмањује јавност
  • Бранислав БОРЕНОВИЋ: Коалиција опозиционих странака на протеклим је изборима освојила 250.000 гласова, а СНСД 260.000. Број освојених гласова даје нам за право да разговарамо и о формирању власти на нивоу БиХ

ПДП и СДС сматрају да је њихово легитимно право да уђу у преговоре о формирању новог Савјета министара, закључено је ово након састанка руководстава двије странке.

Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, рекао је да СНСД, ХДЗ и СДА већ годину дана безуспјешно покушавају да формирају нову већину и додао да ће СДС и ПДП у наредном периоду предузети неке кораке, не желећи да открива детаље.

„Савјет министара ће формирати онај ко успије да обезбиједи 22 гласа у парламенту. Све остало је празна прича којом се објављује јавност“, рекао је Шаровић.

Он је истакао да ће тражити и нове партнере за разговор, истичући и да су отворени за сарадњу с ДНС-ом, који је тренутно у затегнутим односима са СНСД-ом.

„ДНС сад има своје бриге и проблеме и на њима је да донесу одлуке које они желе да донесу“, рекао је он.

Упитан како би он рјешио питање Годишњег акционог програма за НАТО, Шаровић је рекао да и овај редуковани документ о којем се разговара води БиХ у НАТО, те истиче да би СДС предложио да се о том документу не расправља прије 2022. године, а да се у међувремену ради на одблокирању Представничког дома и омогућавању да парламент БиХ почне да ради.

Осим о формирању власти, рекли су да су разговарали о Изборном закону, јавном сервису и посебној сједници НС РС која ће се одржати крајем мјесеца.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а,  рекао је да је коалиција опозиционих странака на протеклим изборима освојила 250.000 гласова, а СНСД 260.000, те да им број освојених гласова даје за право да разговарају и о формирању власти на нивоу БиХ, измјенама Изборног закона, раду јавног радиотелевизијског система, те о предстојећој сједници Народне скупштине РС.

„БиХ је и српска и хрватска и бошњачка и наша је обавеза да будемо присутни у институцијама БиХ и да се боримо за интересе свог народа и грађана РС. Највећа издаја би била да се повучемо“, рекао је Бореновић.

Рекао је да ће изборни процес изгубити легитимитет ако се не усвоје измјене, подсјећајући да ПДП већ има готов приједлог, а да је и СДС на путу да представи своје приједлоге.

Што се тиче јавног сервиса, оба лидера су изразили незадовољство његовим радом, те су истакли да ће тражити да он буде у служби свих грађана РС, а не тренутне власти.

Што се тиче предстојеће сједнице НС РС о декларацији СДА, они су рекли да очекују да све странке из РС буду укључене у приједлоге и закључке а не да они, како су рекли, буду донесени с једног мјеста без учешћа опозиције.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар