Glavno RS i matica

Selimović: Najveći deo Bošnjaka je srpskog porekla i tu nema spora, što se istorije tiče

ISTORIČAR IZ SJENICE GOVORIO U ANDRIĆEVOM INSTITUTU O ISLAMIZACIJI NAŠEG PROSTORA
  • Emir KUSTURICA: Ovo je vreme plićaka Postoji plićak koji formira javno mnjenje i kako reče jedan esejista „srpski narod je uhvaćen u nevladine mrežne krugove. Naveo je da se u tri kruga pojavljuje nešto što je vrlo značajno, a imenovano je kao mrežni rat protiv Srba. Mreže nevladinih organizacija uključuju i sve ono čemu prisustvujemo u razvoju događaja koji vodi ka raspletu kosovskog pitanja

ISTORIČAR Salih Selimović izjavio je sinoć da je najveći broj muslimana srpskog porekla što dokazuju terenska istraživanja, arhivska građa i istoričari, čija se literatura sklanja.

Selimović je na predavanju u Andrićevom institutu o temi „Islamizacija na našim prostorima kao istorijski fenomen“, istakao da je njegova želja da se takve stvari što više publikuju kako bi mladi znali ko su, šta su i odakle su, preneo je portal Iskra.

Selimović pojašnjava da je reč o procesu islamizacije za vreme turske okupacije.

– To je proces koji je trajao dugo i nije bio masovan kako se često predstavlja. U početku je tekao pojedinačno, u 16. i početkom 17. veka bio je masovniji, pa je polako jenjavao, da bi do pojave kasne islamizacije došlo u drugoj polovini 19. veka – rekao je Selimović.

On je naveo da među muslimanima ima istoričara koji su objektivni, ali da ne mogu da dođu do izražaja, jer nastoje da ne dođu u sukobe.

Najveći deo Bošnjaka vodi srpsko poreklo i tu nema spora što se tiče nauke – rekao je Selimović i dodao da je istraživao Staru Rašku, zatim staru Srbiju, BiH i delove Makedonije.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da je čast i privilegija da ova tribina ima mogućnost da predstavi ljude koji misle svojom glavom i mogu da pomognu da se isprepletene niti istorije iz prošlosti povežu i lakše razume ono što se danas dešava, što često šokira i ne dozvoljava da se živi mirnim životom.

Ovo je vreme plićaka Postoji plićak koji formira javno mnjenje i kako reče jedan esejista „srpski narod je uhvaćen u nevladine mrežne krugove koji se pojavljuju u tri forme“ – rekao je Kusturica.

Naveo je da se u tri kruga pojavljuje nešto što je vrlo značajno, a imenovano je kao mrežni rat protiv Srba.

– To je prezvučno, ali je za one koji se ozbiljno bave istorijom vrlo vidljivo. Mreže nevladinih organizacija uključuju i sve ono čemu prisustvujemo u razvoju događaja koji vodi ka raspletu kosovskog pitanja – rekao je Kusturica.

On je kao primer naveo glumca Zlatka Pakovića, koji se pojavio ispred Patrijaršije u krvavoj mantiji i blagoslovio zločin i ono što oni nazivaju genocidom.

– Onda se taj isti motiv zavrti u mrežnim krugovima koji podrazumevaju elektronske medije i sve drugo što je ukopčano između onoga što kontroliše vlast, a to je veza između Sorošove fondacije i onoga što jeste primena politike do rijalitija koji snižava samopoštovanje i nivo ideje koju imamo o sebi – naglasio je Kusturica.

On je naveo da na kraju dolazi do kognitivno spoznajnog procesa u kome srpski narod menja etičku normu i moral koji je ugrožen i zamenjuje ih sa onim što napolitanski protestantizam već 200 godina „uglavljuje“ i nikad nije bio ovako silan i moćan kao što je danas.

(Salih Selimović je istoričar, profesor i publicista iz Sjenice. Poznat je po istraživanjima u oblastima istorija islamizacije jugoslovenskih prostora, demografije i migracija stanovništva. Dobitnik je Vukove nagrade za 2013. godinu.)

(Iskra)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar