Glavno Skupština RS

Skupština RS razmotrila predlog deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori

SONJA KARADŽIĆ JOVIČEVIĆ ODBACILA OPTUŽBE POSLANIKA DRAŠKA STANIVUKOVIĆA

Sonja Karadžić Jovičević

  • U tekstu deklaracije se osuđuju napadi na SPC u Crnoj Gori i pokušaji oduzimanja imovine SPC u korist države i nezakonite, nepriznate, samozvane crnogorske pravoslavne crkve
  • Kćerka Radovana Karadžića odbacila Stanivukovićeve tvrdnje da Banja Luka ćuti dok se srpski narod u Crnoj Gori ponižava

NARODNA skupština Republike Srpske razmotrila je predlog deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori – predlog narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

Vukanović je predložio deklaraciju kojom Narodna skupština Republike Srpske izražava duboku zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primjera kršenja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava.

U deklaraciji se osuđuju napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, te iskazuje protivljenje usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori i pokušajima oduzimanja imovine SPC u korist države i nezakonite, nepriznate, samozvane crnogorske pravoslavne crkve.

Potpredsjednica Narodne skupštine RS Sonja Karadžić Jovičević (SDS) optužila je poslanika PDP-a Draška Stanivukovića da predlog Deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori pokušava da iskoristi u predizborne svrhe i najavljenu kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke.

Tokom rasprave o predlogu deklaracije, Jovičevićeva je žestoko odreagovala na Stanivukovićeve tvrdnje da „Banja Luka ćuti dok se srpski narod u Crnoj Gori ponižava“.

– Ovu deklaraciju vi koristite za sticanje dnevnopolitičkih poena, a to nikako nije bila namjera ovog dokumenta – kazala je ona, nakon što je ju je Stanivuković nazvao „čovjekom režima koji slijepo slijedi samo jednog vođu“.

Ona je demantovala Stanivukovićeve tvrdnje da nije bilo organizovanja litija u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, ističući da to, za razliku od njega, vide ljudi iz Crne Gore i zahvaljuju se Srpskoj na tome.

U zaštitu potpredsjedenice parlamenta, stao je i poslanik SDS Darko Babalj, koji je Stanivukoviću poručio da bi trebao da se bavi pitanjima u svojoj stranci, a ne u SDS-u.

Istovremenio, poslanik SNSD-a Srđan Mazalica ukazao je da nisu tačne Stanivukovićeve tvrdnje da u Banjaluci nije bilo organizovanih litija u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori.

Optužujući ga da podnesenu deklaraciju koristi u dnevnopolitičke svrhe, Mazalica je ustvrdio da Stanivuković i njegovi stranačke kolege nisu učestvovali u litiji koja je organizovana za Bogojavljenje, iako su danima prije toga prozivali Srpsku pravoslavnu crkvu zbog navodno inertnog reagovanj povodom situacije u Crnoj Gori.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar