Главно Скупштина РС

Скупштина РС усвојила ребаланс буџета увећан за 60,6 милиона КМ

ЗА РЕБАЛАНС ГЛАСАЛО 49 ПОСЛАНИКА, 18 ЈЕ БИЛО ПРОТИВ, А УЗДРЖАН - НИКО
  • Ребалансом је планиран буџетски суфицит у износу од 67,6 милиона КМ који ће бити усмјерен на покриће дугова домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Српске и дугорочне зајмове међународних финансијских институција

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку ребаланс буџета Републике Српске за 2019. годину који износи 3,316 милијарди КМ и већи је за 60,6 милиона КМ или 1,9 одсто од усвојеног буџета Српске за ову годину (3,256 милијарди КМ).

За усвајање ребаланса гласало је 49 посланика, 18 је било против, а ниједан од присутних 70 није био уздржан.

Ребалансом је планиран и буџетски суфицит у износу од 67,6 милиона КМ који ће бити усмјерен на покриће дугова домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Српске и дугорочне зајмове међународних финансијских институција.

Народна скупштина је усвојила и Закон о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину, с обзиром на то да је ребалансом увећан и буџет.

Усвојен је и Закон о заштити од пожара којим је, између осталог, предвиђено да се за потребе гашења пожара или спасавања људи и имовине може ангажовати Хеликоптерски сервис Српске.

Посланици су усвојили Закон о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању ради потребе за раздвајањем остваривања права на здравствено осигурање од статуса незапосленог лица.

Народна скупштина је усвојила и Закон о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити којим је предвиђено да се за лица са инвалидитетом у најтежем социо-економском положају обезбјеђује право на личну инвалиднину као новчану помоћ.

Усвојен је Закон о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености који ће допринијети бољој социјално-економској заштити незапослених лица којима без њихове сагласности, кривице или захтјева престане радни однос.

Посланици су усвојили Закон о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима чији је циљ заштита инвеститора и унапређење рада друштава за управљање, као и Закон о измјенама и допунама Закона о нус производима животињског поријекла којим се отклањају недостаци из постојећег закона, омогућава потпуна примјена овог акта и ефикасније функционисање у овој области.

Скупштина је усвојила и Нацрт закона о заштити менталног здравља којим се уређује промоција менталног здравља, превенција и рано откривање сметњи у менталном здрављу.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је први дио седме редовне сједнице и наставак заказао за уторак, 29. октобар, у 10.00 часова.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар