Главно Странке

Шпирић: БиХ разарају два моћна таласа – миграције и емиграција

ЕМИГРАЦИЈА У ЕУ ПОСТАЛА БРЗИ ВОЗ КОЈИ КУПИ СВО РАДНО СПОСОБНО СТАНОВНИШТВО“
  • Потпредсједник СНСД Никола ШПИРИЋ: „Док у Кључу мигранти купе сијено, Европа купи наше раднике и интелигенцију на својој берзи рада. Тешко ће БиХ надокнадити тај интелектуални потенцијал који ће апсорбовати Европска унија. Док наши образовани људи одлазе, овдје ће се догодити ново насељавање путем миграната и мигрантске политике јер је БиХ нажалост, уз сагласност власти на нивоу БиХ, дефинисана као мигрантски стационар

НИКОЛА Шпирић, потпредсједник СНСД-а, упозорио је данас да су БиХ захватила два снажна процеса – мигрантски и емигрантски, који имају огромну разарајућу моћ по економију, али да то не занима Савјет министара у техничком мандату.

Шпирић је рекао Срни да у вријеме док се одвијају два дијаметрална процеса у БиХ, емиграције и имиграције, Савјет министара у техничком мандату дијели плијен на полулегалан начин, на затвореном дијелу сједница и мимо свих процедура и пословника.

Он је истакао да је Савјет министара у техничком мандату најавио сједницу за понедјељак, 5. августа, на којој ће се, судећи по дневном реду, намиривати преостали страначки кадрови и повећавати администрација и јавна потрошња.

„Док чланови Савјета министара у техничком мандату размишљају како да што дуже остану у фотељама, међусобним страначким погодбама и врше нова запошљавања и кадровска именовања, БиХ су захватила два снажна процеса, мигрантски и емигрантски, са огромном разарујућом моћи по економију. Налазимо се пред тешким изазовима, а Савјет министара и власт у техничком мандату се праве да те процесе не примјећују. То су два најснажнија и најразорнија процеса који су захватили БиХ као ниједну другу земљу Балкана, али Савјету министара то готово да и није тема“, нагласио је Шпирић.

Он је упозорио да док у Кључу мигранти купе сијено, Европа купи наше раднике и интелигенцију на својој берзи рада.

„Тешко ће БиХ надокнадити тај интелектуални потенцијал који ће апсорбовати Европска унија. Док наши образовани људи одлазе, овдје ће се догодити ново насељавање путем миграната и мигрантске политике јер је БиХ нажалост, уз сагласност власти на нивоу БиХ, дефинисана као мигрантски стационар“, рекао је Шпирић, наводећи да је емиграција постала брзи воз који купи сво радно способно становништво.

Према његовим ријечима, са овим проблемима у које је БиХ доведена незањем и неодговрношћу тешко ће се изборити и власт у пуном капацитету, а не ова која је остала у техничком мандату само да би себи намирила оно што још није стигла.

„Прича о буџету који ће усвајати у септембру и тобожња брига за државу је успаванка за ове којима још нису дали обећано. Буџетом у септембру само се покрива оно што је већ потрошено, а не иде се у развој. Технички сазив Савјета министара и њихови планови и програми рада, које сад планирају усвојити, су као нов сако на старим панталонама – нити ваља, нити ће коме користити“, каже Шпирић.

Он је позвао све актере да се уразуме и да буде формирана власт у складу са изборним резултатима да би сачували памет и младост која је остала.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар