Главно Федерација/БиХ

Србе у Босанском Петровцу кажњавају због шубара са грбом Немањића

ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА СРБА У ФБиХ ИСТУПИО СА ВИШЕ УПОЗОРЕЊА
  • ОДБОР: Поставља се логично питање „да ли МУП Републике Српске треба да поступа исто и да и сачињава прекршајне налоге за Бошњаке који на територији Републике Српске на својим капама и береткама носе грб `Армије Републике БиХ`“. Јер, грб „Армије Републике БиХ“ на својим капама и униформама носили и они који су направили стравичне злочине у српским селима око Братунца и Сребренице

ОДБОР за заштиту права Срба у Федерацији БиХ саопштио је да МУП Унско-санског кантона кажњавањем двојице Срба који су „на јавном мјесту ставили шубаре са кокардама“ крши права људи и малтретира становнике српске националности у Босанском Петровцу, који је, према попису из 2013, године, био већински српска општина.

У саопштењу се наводи да је 6. јануара, на Бадњи дан, кантонални МУП казнио двоје лица српске националности у Босанском Петровцу са 500 КМ за ремећење јавног реда и мира јер су „на јавном мјесту стављајући на главу шубару са кокардом вријеђали вјерски и национални осјећај грађана“.

„Након што је 2018, а и прошле године више пута МУП УСК покушао да мигранте из Бихаћа премјести у српско село Медено Поље, након што су 2019. године три пута забрањивали обиљежавање геноцида над Србима у Бихаћу који је почињен на подручју Гаравица, овим МУП УСК показује да постоји утврђена политика којом желе да Срба нема у УСК“, истиче се у саопштењу.

Из Одбора додају да лица која раде у МУП-у УСК „треба да консултују хералдичаре који би им објаснили да није ријеч о кокарди, него о грбу Немањића, који је од 12. вијека срж сваког обиљежја српског народа, независно од тога гдје Срби живе“.

„Што се тиче шубаре, шубара је одјевни предмет за главу који се израђује од вуне, који се користи и у БиХ и Хрватској и Србији, и свуда гдје је временски услови налажу да се човјек не прехлади, па је наше шаљиво питање да ли би МУП УСК казнио неког туристу из Русије или Њемачке ако би се на подручју УСК појавио са шубаром“, истиче се у саопштењу.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ наводе да се поставља логично питање „да ли МУП Републике Српске треба да поступа и сачињава прекршајне налоге за Бошњаке који на територији Републике Српске на својим капама и береткама носе грб `Армије Републике БиХ`“.

„Шта више, МУП Републике Српске обезбјеђује цијеле колоне пјешака који носећи заставе и беретке са грбом „Армије Републике БиХ“ у јулу из разних крајева иду према општинама источне Републике Српске“, напомињу из Одбора.

У саопштењу се наглашава да су грб „Армије Републике БиХ“ на својим капама и униформама носили и они који су направили стравичне злочине у српским селима око Братунца и Сребренице.

„Грб `Армије РБиХ` носили су и они на Казанима и они којима су сметале српске породице у тој Републици БиХ, као нпр. породица Голубовић у Коњицу“, истиче се у саопштењу и додаје да је у прилогу саопштења и фотографија која је МУП-у УСК послужила за писање казни.

(Срна) 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар