Главно РС и матица

Србија купује од Кине ударне дронове ЦХ-92А и – укрстиће их са својим „Пегазом“

ВД ПОМОЋНИКА МИНИСТРА ОДБРАНЕ НЕНАД МИЛОРАДОВИЋ: КУПИЋЕМО - СЕТ
  • Сви су изгледи да ће „Пегаз добити кинески електро-оптички систем са означавачем циља и ракете ФТ-8Д, а касније ће највјероватније бити интегрисана наша убојна средства која ће користити технологије ракета АЛАС и ВРВЗ

ПРВА оперативна наоружана беспилотна летјелица која ће ући у наоружање српског РВ и ПВО биће ЦХ-92А произведена у Кини, изјавио је вд помоћника министра одбране Србије за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић на ваздухопловном сајму у Дубаију.

Милорадовић је за Tango Six потврдио да је циљ куповине ЦХ-92А заправо комплементарна употреба са још незавршеном домаћом беспилотном летјелицом Пегаз. А још битније трансфер технологије који би помогао да Пегаз напредује од своје почетне улоге извиђача (по првобитним ТТЗ) до борбених способности.

Помоћник министра одбране није прецизирао број летјелица које ће бити набављене, употребио је термин  сет.

ЦХ-92А је, по његовим ријечима, сличан Пегазу, има 20% већу носивост убојних и електро-оптичких средстава. Нагласио је да ће авионика бити истовјетна на обе летјелице, да ће обука за њихове оператере такође бити јединствена.

Пегаз ће тако добити кинеску, полуактивно ласерски вођену, ракету ваздух-земља ФТ-8Д коју смо могли да видимо на посљедњој изложби Партнер.

Милорадовић је истакао да циљ набавке борбених беспилотних летјелица никад није био да се купи само средство већ је жеља Министарства одбране била да се куповином изврши трансфер технологије али и узврати продајом наших убојних средстава у класи пасивно вођених ракета.

Из ове изјаве може се закључити да ће Пегаз највјероватније добити кинески електро-оптички систем са означавачем циља, ракете ФТ-8Д а да ће касније највјероватније бити интегрисана наша убојна средства која ће користити технологије са ракета АЛАС и ВРВЗ.

Милорадовић није имао коментар на информације о набавци кинеске борбене беспилотне летјелице Wing Loong, која је такође била изложена на сајму у Дубаију.

Srbija od Kine kupuje naoružanu bespilotnu letjelicu CH-92A

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар