Glavno Skupština RS

Stevandić: Već postoje prijedlozi kako da se dijaspora uključi u institucije Srpske

JEDNA OD IDEJA JE DA IMA PREDSTAVNIKE U RADNIM TIJELIMA NARODNE SKUPŠTINE RS
  • Nenad STEVANDIĆ: U budućnosti bismo mogli stvoriti i uslove da predstavnici dijaspore imaju svoje poslanike u Narodnoj skupštini RS. Za to će, naravno, biti potrebna ustavna izmjena

POTPREDSJEDNIK Narodne skupštine RS i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da su prema Vladi Srpske već upućeni određeni prijedlozi o tome kako bi predstavnici dijaspore mogli da budu zastupljeni u institucijama Srpske.

– Mislim da ćemo vrlo brzo donijeti odluku da predstavnici dijaspore učestvuju u radu institucija, kao i odluku o potrebi izmjene propisa u tom pravcu. Jedna od mogućnosti je da budu zastupljeni u zakonodavnim tijelima Narodne skupštine, odborima i da imaju stalne, akreditovane predstavnike. Pošto sindikat može da iznosi svoje mišljenje u NS RS, kao i Boračka organizacija ili poslodavci, čiji predstavnici učestvuju u tačkama koje se njih tiču, bilo bi veoma dobro da donesemo interne akte koji bi omogućili i predstavnicima dijaspore da učestvuju na takav način u radu NS RS. Imali bi mogućnost da se obraćaju i da imaju uvodne i završne riječi – kaže Stevandić.

On, međutim, dodaje da bi u budućnosti mogli da se stvore i uslovi da predstavnici dijaspore imaju svoje poslanike u Narodnoj skupštini RS, dodajući da će za to biti potrebna ustavna izmjena.

– Moraju se mijenjati zakonski propisi i Ustav da bi se mogli birati. Mislim da je i jedna i druga zastupljenost dobra i da to treba hitno uraditi. Naš Odbor za međunarodne odnose je već uputio pismo Vladi RS da se stvore uslovi za konkretniju saradnju sa dijasporom. Već smo pripremili konkretne prijedloge u tom pravcu. Mislim da je to bitno, pogotovo što nam se, nažalost, dijaspora povećava – dodaje Stevandić.

Potpredsjednik vodeće evropske telekomunikacione kompanije Borislav Tadić, inače porijeklom iz Banjaluke, ocenjuje za srpskainfo.com veoma važnim da predstavnici dijaspore budu zastupljeni u radu institucija Srpske.

– Imajući u vidu rastuću brojnost, kvalitet i doprinos dijaspore, smatram da bi njeni istaknuti predstavnici trebalo da budu zastupljeni ne samo u parlamentu, već i u drugim institucijama od značaja za našu zemlju, poput Akademije nauka i umjetnosti, Investiciono-razvojne banke ili Privredne komore. Pri izboru ili delegaciji predstavnika treba posvetiti najviše pažnje mogućnosti njihovog aktivnog anganžmana i mjerljivog doprinosa društvu – kaže Tadić.

U Banjaluci je sredinom februara održan Prvi forum dijaspore, koji je okupio oko 100 učesnika iz 26 zemalja.

Tom prilikom predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je potencijal dijaspore ogroman i da je to snaga koju RS i Srbija ne koriste na adekvatan način. On je rekao da će se na osnovu zaključaka skupa institucionalizovati saradnja sa dijasporom i to najvjerovatnije kroz zakon o dijaspori.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar