Главно Свијет

Столтенберг: БиХ ћемо позвати да пошаље први Годишњи програм за примену МАП

„ЗАПАДНИ БАЛКАН ЈЕ И ЗА АЛИЈАНСУ И ЗА ЕУ ОД СТРАТЕШКОГ ЗНАЧАЈА“
  • Министри спољних послова алијансе састају се у сриједу, а придружиће им се и Федерика Могерини

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО-а Јенс Столтенбер рекао је да очекује да министри иностраних послова Сјевероатлантског савеза у сриједу одобре БиХ да пошаље први Годишњи програм за почетак примјене Акционог плана за чланство (МАП) у НАТО-у.

„Морамо сачекати и видјети да ли ће власти БиХ искористити прилику. БиХ већ има МАП, сада само показујемо да смо спремни да прихватимо њихов годишњи програм, а они ће донијети одлуку да ли ће то урадити“, изјавио је Столтенберг на данашњој конференцији за новинаре у Бриселу.

Према његовим ријечима, Годишњи програм је битан инструмент који помаже да БиХ спроведе политичке, економске и одбрамбене реформе.

Годишњи програм је листа активности између БиХ и НАТО-а у оквиру Акционог плана за чланство.

Најављујући састанак министара иностраних послова НАТО-а, Столтенберг је рекао да ће им се током расправе о западом Балкану придружити и високи представник ЕУ за заједничку спољну и безбједносну политику Федерика Могерини.

„Западни Балкан је од кључног стратешког значаја за нас и за ЕУ“, поручио је генерални секретар НАТО-а, истичући да Македонија напредује у правцу да постане 30. чланица.

Столтенберг је рекао да ће се министри иностраних послова НАТО-а током састанка бавити ситуацијом у Авганистану и понашањем Русије, са посебним освртом на Споразумом о нуклерним пројектилима средњег домета.

„НАТО се чврсто залаже за контролу наоружања како би сви били безбједнији. Водимо дијалог с Русијом и тежимо да поправимо односе. Али, да би се то остварило неопходно је да се Русија у потпуности повинује међународним обавезама“, рекао је Столтенберг.

Према његовим ријечима, сутра ће бити ријечи и о Грузији и Украјини, које се због Русије суочавају са безбједносним изазовима.

Столтенберг је позвао да без одлагања буду ослобађени морнари и бродови Украјине које је недавно заробила Русија у Керчком пролазу, позивајући на мир и уздржаност.

Чубриловић: Република Српска је прогласила војну неутралност

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да Српска има званични став када је ријеч о чланству БиХ у НАТО-у.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у октобру прошле године Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске којом се дефинише неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар