Главно РС и матица

„Стоп насиљу Приштине“, „Европо, отвори очи“, неће бити новог егзодуса

„СВЕСРПСКИ САБОР“ – СЈЕВЕРНА МИТРОВИЦА, ГРАЧАНИЦА, ШТРПЦЕ...
  • Предсједник Кризног штаба Горан РАКИЋ позвао ЕУ и међународну заједницу да искористе све инструменте и механизме које имају на располагању да приморају Приштину да укине антицивилизацијске мјере
  • „Српски народ ће наставити да се бори до последњег дана против мера Приштине, јер одлазак није опција“
  • Протесту у Косовској Митровици требало да се придруже и кошаркаши „Партизана”, али су руководство и играчи клуба заустављени пре подне на административном прелазу Јариње, гдје им није дозвољено да уђу на територију Косова и Метохије. Требало је и да одиграју утакмицу са клубом-побратимом – „Трепчом“ из Лепосавића

ИСПРЕД Канцеларије ЕУ и Еулекса у Косовској Митровици окупили су се грађани на протесту против уведених такси Приштине, какав је у подне одржан и у Грачаници и Штрпцу, под називом „Свесрпски сабор”.

Грађани носе заставе Србије, као и транспаренте „Деса су нам гладна”, „Стоп насиљу Приштине”, „ЕУ отвори очи”, „Немамо лекове”, „Помозите нашим бебама”, „Unicef, help”, „Не гурајте нас у гета”, као и заставе синдиката „Трепче”.

Предсједник Кризног штаба Горан Ракић позвао је ЕУ и међународну заједницу да искористе све инструменте и механизме које имају на располагању да приморају Приштину да укине антицивилизацијске мере.

Ракић је, на протесту рекао да су се Срби окупили да пошаљу поруку ЕУ и међународној заједници, као и свима који одлучују о нашим животима, о томе да ли ће наша дејца сутра имати храну, лекове, будућност.

„Европо, отвори очи. Данас можда са ове говорнице обратиће се појединци, али имајте у виду да ово нису наше личне поруке, већ је проглас српског народа”, нагласио је он, преноси Танјуг.

Ракић је рекао да је ово посљедњи тренутак да ЕУ, која је преузела одговорност на себе да се поштује закон, и прибјегне дипломатским инструментима.

Српски народ ће наставити да се бори до посљедњег дана против мјера Приштине, јер одлазак није опција.

Упозорио је да је српски народ на ивици хуманитарне катастрофе, јер понестају храна и лијекови.

Међународна заједница, према његовим ријечима, пала је на испиту да најоштрије реагује када је Приштина увела таксе од 10 одсто, да би потом увела потпуну блокаду.

Приштина је, како је нагласио, одабрала пут дестабилизације, и поигравања са стабилношћу и миром.

Истакао је да рачуна на подршку владе у Београду и изразио увјерење да Србија никада неће дозволити нови егзодус Срба са Косова и Метохије.

Протесту у Косовској Митровици требало је да се придруже и кошаркаши „Партизана”, али су руководство и играчи клуба заустављени прије подне на административном прелазу Јариње, гдје им није дозвољено да уђу на територију Косова и Метохије.

Они су се упутили на КиМ како би подржали Србе у протесту, али и да у Лепосавићу одиграју пријатељски меч са кошаркашима „Трепче”, братским клубом „Партизана” од 2014. године.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар