Главно РС и матица

СзС затражио да државни тужилац реагује поводом текста „Омча за Србију“

ТРАЖИ ДА БУДЕ САСЛУШАН АУТОР ТЕКСТА И ДА СЕ УТВРДИ ДА ЛИ ЈЕ НАПИСАН НА ОСНОВУ ПОДАТАКА
  • Драган ЂИЛАС: У тексту ‘Омча за Србију’ се тврди да стране службе зарад напада на (председника Србије Александра) Вучића планирају ликвидацију неког од лидера опозиције, што је страшна тврдња јер овај текст аболира власт ако се деси неком нешто страшно у наредном периоду ко другачије мисли… Текст је објављен у листу „Печат“, а да је пренет у „Вечерњим новостима“, које су у државном власништву

САВЕЗ за Србију затражио је од тужилаштва да реагује поводом текста у листу „Печат“ у ком се најављује убиство једног од лидера опозиције, а изнијети су и подаци о постојању посебног одјељења у МУП-у чији припадници прате и прислушкују опозиционе лидера без налога тужилаштва или суда.

Предсједавајући Савезом за Србију Драган Ђилас рекао је на конференцији за новинаре у Београду да се против лидера опозиције води кампања линча, идентична кампањама које су вођене против убијеног новинара Славка Ћурувије и убијеног опозиционог лидера на Косову Оливера Ивановића.

„У тексту ‘Омча за Србију’ се тврди да стране службе зарад напада на (председника Србије Александра) Вучића планирају ликвидацију неког од лидера опозиције, што је страшна тврдња јер овај текст аболира власт ако се деси неком нешто страшно у наредном периоду ко другачије мисли“, рекао је Ђилас напомињући да је текст објављен у листу „Печат“, а да је пренет у „Вечерњим новостима“, које су у државном власништву.

Он је казао да кампање у којима се они који другачије мисле називају фашистима, криминалцима и људима који су продали Косово или ће га тек продати представљају „расписивање конкурса за налажење правог српског патриоте који ће учинити добро дело елиминацијом некога од нас“.

„Захтевамо од републичког јавног тужилаштва да саслуша аутора овог текста, да види да ли је написан на основу конкретних података. Ако нема податке онда аутор текста и (главни и одговорни уредник Вечерњих новости) Милорад Вучелић треба да буду оптужени за узнемиравање јавности“, рекао је Ђилас.

Он је казао и да су људи који другачије мисле све вријеме `на мерама`, да их припадници БИА и полицијски органи прате и прислушкују те да се службе „више баве опозиционим лидерима, него оним што би им био задатак“.

Он је казао и да је 8. септембра прошле године почела посебна акција коју спроводи Управа криминалистичке полиције, а у склопу које се прате лидери опозиције, те да у оквиру УКП постоји Служба за специјалне истражне методе која има одељјење за посебне активности смјештено у Макишу.

Према његовим ријечима, ту службу води Дејан Миленковић, одјељење за посебне активности Горан Нешић, а активности су почеле у вријеме када је Дијана Хркаловић била у МУП-у.

Како је истакао, та служба ради без налога тужилаштва или суда и без налога за праћење и прислушкивање.

Ђилас је на конференцији показао фотографије на којима је он са Млађом Ђорђевићем, а које су направили припадници те службе, и показао како изгледа налог да се прате људи који нису довољно познати у јавности, а коју припадник службе добије са основним подацима особе коју треба пратити.

Упитан да ли ће тражити заштиту државних органа, Ђилас је рекао да неће.

„Држава је та која мора да гарантује безбедност свих грађана, али смо свесни да безбедност грађана не постоји и не желимо себе да издвајамо од свих осталих у овој земљи“, рекао је Ђилас.

Предсједник Двери Бошко Обрадовић рекао је да су их јуче у Новом Саду пратили приликом оснивања покрајинског одбора Савеза за Србију и да је Вук Јеремић сликао четворицу припадника служби који су пратили његово кретање.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар