Главно РС и матица

Тачи: Било би логично да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе територији „Косова“

„АЛИ ДА СЕ НЕ УГРОЗЕ ДРЖАВНИ РЕСУРСИ ПОПУТ ГАЗИВОДА И СЈЕВЕРНА МИТРОВИЦА И ТРЕПЧА“
  • Тражи „јасно дефинисање међудржавне границе“, али тврди да за њега „дијалог нема смисла“ без признања Србије и уласка „Косова“ у УН

ПРЕДСЈЕДНИК шиптарског „Косова“ Хашим Тачи, говорећи о коначном споразуму са Београдом, рекао је да је потребно „креативно рјешење”, које би гарантовало да ће бити испуњени интереси обје стране, као и САД, НАТО и ЕУ.

Тачи сматра да би било логично да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе „територији Републике Косово”, али да се, како је навео, не угрозе „косовски државни ресурси попут Газивода, Сјеверна Митровица, „Трепча“ или друге имовине”.

„И наравно, на крају не може бити признања између двије државе без јасног дефинисања међудржавне границе између Косова и Србије”, тврди Тачи у интервјуу за Глас Америке на албанском језику.

Он је додао да ће приштинске институције у потпуности поштовати сваки савјет САД.

„Међутим, треба схватити да се држава Косово суочила са агресивним акцијама Србије, акцијама које шкоде држави Косово, функционисању државе интерно и екстерно”, каже Тачи.

Он је оцијенио да је, из тог разлога, мјера које су предузеле приштинске институције била „прави корак у право вријеме”, али је рекао да треба размишљати и о будућности, „а будућност је поштовање преовлађујућег мишљења да се не повуку тарифе, али да се суспендују, као што су савјетовали САД, ЕУ, НАТО, косовски политички спектрум, цивилно друштво”.

„Ја сам оптимиста да Косово неће предузети терет одговорности за блокирање преговарачког процеса”, рекао је Тачи.

Упитан које су црвене линије за „Косово“, он је рекао да не може бити дијалога „у којем нема увјерења Србије о признању и отварању пута за чланство Косова у УН”.

„Без ове двије ствари, има смисла да нема дијалога”, рекао је Тачи.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар