Glavno RS i matica

Tači: Ne dolazim na samit u Sarajevo jer sam od Dodika dobio „ponižavajući poziv“

ON BI POZIV „REPUBLICI KOSOVO“, A NE NEDEFINISANOM SUBJEKTU KOSOVO SA FUSNOTOM

PREDSJEDNIK samoproglašenog Kosova Hašim Tači neće prisustvovati Samitu o saradnji u jugoistočnoj Evropi (EECP)u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.

„Uprkos volji i spremnosti da učestvujem na SEECP, ponižavajući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH spriječio me da predstavljam Kosovo na ovom sastanku“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, Priština je uvijek bila spremna za dobrosusjedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje, prenosi Tanjug.

„Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz BiH. Minimum koji Kosovo zahtjeva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama-učesnicama“, kaže Tači.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ranije je Srni rečeno da Predsjedništvo BiH nije na SEECP pozvalo nikakvu „Republiku Kosovo“, koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar