Главно РС и матица

Тачи: Ово је нов моментум, неће бити лак ни за Косово ни за Србију – нико неће добити 100 одсто

ПОСЛИЈЕ РАЗГОВОРА СА ВУЧИЋЕМ И МОГЕРИНИ: НА КРАЈУ ЋЕМО ИМАТИ ПРИЗНАЊЕ СРБИЈЕ И СТОЛИЦУ У УН
  • „Сложили смо се да коначна фаза дијалога почне у блиској будућности уз посредство Могерини и уз поршку САД и свих држава које желе да помогну“
  • „Сачуваће се територијални интегритет Косова, суверенитет и радићемо максимално у европском духу и у уској сарадњи са међународним партнерима како би се овај процес окончао успјешно у складу са интересима грађана Косова и међународних партнера“

ПРЕДСЈЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи рекао је да је на састанку са председником Србије Александром Вучићем и високом представницом ЕУ Федериком Могерини било ријечи о могућностима за конкретне и конструктивне кораке у предстојећем процесу дијалога о нормализацији односа Косова и Србије, ради изградње добросусједских односа, преноси Радио Слободна Европа.

„Сложили смо се да коначна фаза дијалога почне у блиској будућности уз посредство Могерини и уз подршку САД и свих држава које желе да помогну. Ово је нов моментум који захтијева мобилизацију свих снага и енергија политичке сцене, цивилног друштва, медија на Косову. Ово ће бити веома одговоран процес“, рекао је Тачи.

Он је додао да ће крај дијалога омогућити признање Косова од Србије и чланство у УН.

„Овај процес неће бити ни мало лак ни за Косово ни за Србију. Свјесни смо да нико неће добити 100 одсто. Али оно што је сигурно јесте да ће и Косово и Србија постизањем овог законски обавезујућег споразума бити дио европске породице. Сачуваће се територијални интегритет Косова, суверенитет и радићемо максимално у европском духу и у уској сарадњи са међународним партнерима како би се овај процес окончао успјешно у складу са интересима грађана Косова и међународних партнера“, казао је Тачи.

Он је додао да је такорећи сигуран да ће се процес завршити ‘win-win’ ситуацијом, односно да ће и Косово и Србија имати конкретну европску будућност након спровођења тог споразума и да се неће угрозити ни једна ни друга држава, већ да ће се пронаћи модалитети добросуседске сарадње на основу европских принципа и стандарда и афирмативније позиције за косовске Србе.

Он је закључио да овај тренутак треба да се добро искористи јер се не дешава често да свјетски центри поврате пажњу на Косово и Балкан.

Тачи је новинарима рекао да је претходно одвојено разговарао са Федериком Могерини и да је састанак био важан, веома продуктиван и да је било ријечи о европској будућности Косова, визној либерализацији, као и о даљим корацима које Косово треба да предузме.

„Заједничка је констатација да је учешће Косова на овом самиту ЕУ и држава Западног Балкана историјско за Косово, што подразумијева консолидацију и афирмацију Косова у смислу једне конкретне и сигурне европске перспективе“, казао је Тачи.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар