Glavno RS i matica

Tači: Spreman sam da u bilo kom trenutku izađem pred specijalni sud za zločine OVK

„ČIM BUDE POSTIGNUT SPORAZUM SA SRBIJOM – OTVORIĆEMO AMBASADU U MOSKVI“
  • „Biće teško, ali da nije nemoguće da do kraja godine Priština i Beograd postignu sporazum. Ssamo, sporazum bez priznanja Kosova kao države i mjesta u UN ne bi imao nikakav značaj… Srbija ne smije da postavlja nikakve uslove za nastavak dijaloga“

PREDSJEDNIK privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači izjavio je danas da će pozitivno odgovoriti ukoliko dobije poziv Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, javlja AP.

„Ako bude ikakvog poziva u bilo kom trenutku, odgovoriću uz punu transparentnost“, rekao je Tači.

On je pozvao i druge da to isto učine.

Prošle nedjelje sud u Hagu počeo je saslušanja bivših pripadnika OVK.

U Hagu su do sada saslušana dvojica bivših komandanata OVK, Rustem Mustafa Remi i Sami Ljuštaku. Oni su ispitani zbog navoda iz izvještaja specijalnog izvestioca Savjeta Evrope Dika Martija u vezi sa zločinima visokih pripadnika tzv. OVK.

Tači je, inače, izjavio da je teško, ali da nije nemoguće da do kraja godine Priština i Beograd postignu sporazum.

Pritom je naglasio da Priština planira da odmah po postizanju sporazuma otvori ambasadu u Moskvi.

Na pitanje da li je uveren da će Rusija Kosovo priznati kao državu ako dođe do sporazuma Beograda i Prištine, on je u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“ ponovio:

„Poslije tog sporazuma će Kosovo vrlo brzo otvoriti ambasadu u Moskvi“.

„Ako ne budemo iskoristiti ovaj trenutak, onda bi moglo doći do pogoršanja situacije. Jasno sam stavio do znanja da će Kosovo tu šansu iskoristiti. To posmatram iz ugla strateških ciljeva, a ne kosovske unutrašnje politike“, poručio je on.

Istakao je da se nada da će uskoro biti ukinute takse na srpsku robu, kako bi dijalog mogao biti nastavljen.

„Pokušaćemo sve da dijalog ne otežamo. Ali, Srbija ne smije da postavlja nikakve uslove za nastavak dijaloga“, rekao je on.

Na dodatno pitanje da li to znači da će premijer Ramuš Haradinaj uskoro povući takse, Tači je kazao da se nada tome, kako bi se postigao sporazum koji bi bio dobar kako za Prištinu, tako i Beograd, a koji bi bio prihvaćen od međunarodne zajednice“.

„Sporazum između Beograda i Prištine je apsolutno potreban. Ne treba više nikada da bude rata između Albanaca i Srba. U cijelom regionu treba da vlada mir. Želimo da postignemo sveobuhvatni sporazum, a ne privremeni“, dodao je Tači.

On međutim, skreće pažnju da sporazum bez priznanja Kosova kao države i mesta u UN ne bi imao nikakav značaj.

„Vjerujem i radim na tome da Kosovo dobije mjesto u UN i bude globalno priznato. EU i Federika Mogerini posreduju u procesu dijaloga, a imamo veliku podršku SAD, posebno predsjednika Donalda Trampa. Takođe, postoji i saglasnost Rusije kada budemo postigli sveobuhvatni sporazum. To sve je nedostajalo u prošlosti. Sada je odgovarajući trenutak na međunarodnom nivou, jer ako bi imali podršku EU, SAD i Rusije za naš sporazum, to bi značilo globalnu podršku“, objasnio je Tači.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar