Glavno RS i matica

Tači za The Guardian: Razgraničenju se protivi Njemačka, ali je dogovor moguć do kraja 2019.

UOČI SKUPA BALKANSKIH LIDERA U BERLINU REKAO DA NIJE U PLANU UKIDANJE TAKSI
  • Londonski list navodi da se nezvanično kao prijedlog pominjalo da se većinski srpska oblast na sjeveru Kosova pripoji Srbiji a većinski albanska Preševska dolina na jugu Srbije da se prebaci Kosovu, kao i da u praksi na sjeveru Kosova postoji neka vrsta  duplog suvereniteta, sa uticajem sa Kosova i iz Srbije
  • Tači se zalaže za razmjenu teritorija ali se tome protivi NJemačka strahujući da će to podstaći zahtjeve za promjene granica u drugim djelovima Balkana, uključujući u dijelovima Bosne gdje su Srbi većina, navodi The Guardian

PREDSJEDNIK šiptarskog „Kosova Hašim Tači rekao je u intervjuu za britanski list The Guardian da je dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, slično istorijskom sporazumu Grčke i Sejverne Makedonije, i dalje moguć 2019. godine uprkos problemima posljednjih mjeseci.

„Moramo da sjednemo za sto, čak i sa najvećim neprijateljem, ali bez bilo kakvih preduslova i pokušamo da saslušamo jedni druge“, rekao je Tači u danas objavljenom intervjuu, datom uoči sastanka balkanskih lidera u Berlinu 29. aprila.

The Guardian ukazuje da su razgovori dvije strane prekinuti od novembra prošle godine, kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Tači je rekao da nema planova da se ukinu takse ali je naglasio potrebu za brzim napretkom, piše londonski list.

„Kosovski Srbi su se povukli iz političkog života na Kosovu uključujući policiju i sudstvo na sjeveru Kosova. Niko nema odgovor kako da se ide naprijed a najveće žrtve su Kosovari, posebno kosovski Srbi“, rekao je Tači.

Oklijevanje međunarodne zajednice i pomiješane poruke „stvaraju prostor za nacionaliste i populiste sa obe strane granice“, rekao je on.

Kosovo je, kako piše The Guardian, sada u polovičnom statusu, priznale su ga neke zemlje EU a neke ne, i građani Kosova su jedini Evropljani zapadno od Belorusije kojima je potrebna viza da putuju u šengensku zonu, dok druge balkanske zemlje nemaju ove restrikcije.

Tači krivi zemlje članice EU zbog komplikovanja procesa, aludirajući na NJemačku koja se protivi djelovima Tačijevog prijedloga, posebno onog djela koji je opisao kao korekciju granica.

The Guardian podsjeća da se nezvanično kao prijedlog pominjalo da se većinski srpska oblast na sjeveru Kosova pripoji Srbiji a većinski albanska Preševska dolina na jugu Srbije da se prebaci Kosovu, kao i da u praksi na sjeveru Kosova postoji neka vrsta  duplog suvereniteta, sa uticajem sa Kosova i iz Srbije.

Tači se zalaže za razmjenu teritorija ali se tome protivi NJemačka strahujući da će to podstaći zahtjeve za promjene granica u drugim djelovima Balkana, uključujući u djelovima Bosne gdje su Srbi većina, navodi The Guardian.

Tači je kazao da bi „demarkacija granica“ bila dio svakog sveobuhvatnog sporazuma o uzajamnom priznanju. On je rekao da ne može biti granica po etničkim linijama.

„To je nemoguće, i Kosovo i Srbija će ostati multietničke države“, rekao je Tači.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar