Главно Свијет

Тарант крајем децембра 2016. аутобусом пропутовао кроз Србију, Хрватску, Црну Гору и БиХ

У БУГАРСКОЈ ОД 10. ДО 15. НОВЕМБРА 2018. ИЗНАЈМЉЕНИМ КОЛИМА ОБИШАО 10 ИСТОРИЈСКИХ МЈЕСТА
  • Из Софије је отпутовао 15. новембра летом за Букурешт гдје је изнајмио кола да би отишао у Мађарску.То није било први пут да је Аустралијанац боравио у југоисточној Европи

БУГАРСКЕ власти саопштиле су да истражују мотиве боравка у Бугарској у новембру 2018. десничарског екстремисте Брентона Таранта који је извео напад на двије џамије на Новом Зеланду.

Осумњичени нападач, 28-годишњи Аустралијанац који је извео напад на двије џамије у граду Крајстчерчу током молитве петком боравио је у Бугарској од 9. до 15. новембра 2018. године, рекао је бугарски државни тужилац Сотир Цацаров.

Отворена је истрага да се утврди да ли је верзија терористе, који се друштвеним мрежама представљао као Брентон Тарант, како жели открити историјска мјеста и проучавати историју балканских земаља исправна, или је он имао друге циљеве, навео је тужилац на конференцији за новинаре.

Бугарски министар унутрашњих послова Младен Маринов је додао да је циљ истраге да се разјасне мотиви боравка тог човјека и могући контакти са другим особама.

Према првим елементима истраге, нема података о терористичким активностима или контактима те особе у Бугарској, навео је тужилац.

Истражиоци већ имају прецизне информације о току његовог боравка у Бугарској – он је стигао у Софију из Дубаија 9. новембра, изнајмио је кола 10. новембра и обишао историјске локације у десет бугарских мјеста. Отпутовао је из Бугарске 15. новембра летом за Букурешт гдје је изнајмио кола да би отишао у Мађарску, навео је тужилац.

То није било први пут да је тај Аустралијанац боравио у југоисточној Европи.

Према истим изворима, он је кратко боравио на Балкану од 28. до 30. децембра 2016. када је аутобусом путовао кроз Србију, Хрватску, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

Бугарски званичници су навели да су за ову истрагу у контакту са властима у САД-у, Новом Зеланду, Аустралији, Уједињеним Арапским Емиратима, Србији и Црној Гори.

Главни осумњичени за напад у Крајстчерч гдје је убијено 49 људи, објавио је документа према којима је као мотив за своје ђеловање навео да се бори против имиграције која преплављује културу европских бијелих народа. Неки елементи се позивају на епизоде из историје Балкана и борби против Османске империје.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар