Glavno Federacija/BiH

Tegeltija: Očekujemo da Ankara BiH odobri izvoz još 2.000 tona crvenog mesa

PREDSJEDAVAJUĆI SAVJETOM MINISTARA RAZGOVARAO SA AMBASADOROM TURSKE HALDUNOM KOČOM

Zoran Tegeltija sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom (Foto: SRNA)

  • Zoran TEGELTIJA inicirao da se davanje BiH 2021-ve statusa kandidata za pristupanje EU upriliči na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma

PREDSJEDAVAJUĆI Savjeta ministara Zoran Tegeltija tokom susreta sa turskim ambasadorom u BiH, Haldunom Kočom, u Sarajevu naglasio je značaj povećanja kvote za izvoz crvenog mesa iz BiH u Tursku, dodajući da očekuje povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za ovu godinu.

Tegeltija je rekao da BiH može ponuditi kvalitetne proizvode u proširenom obimu, te ukazao da bi na ovaj način bili značajno unaprijeđeni ekonomski odnosi dvije zemlje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je izrazio nadu da će novi sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje dodatno unaprijediti ekonomske odnose i biti na obostranu korist, te naglasio da je potrebno završiti procedure u vezi sa stupanjem na snagu ovog sporazuma.

Tegeltija je upoznao Koča da je u toku izrada programa novog investicionog ciklusa i rasterećenja privrede za period 2021-2022. godine, kao i programa zaštite domaće privrede, te istakao da je otvaranje Generalnog konzulata Turske u Banjaluci veoma značajan korak za dalje unapređenje saradnje i stvaranje novih prilika za ulaganje.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona, kao i mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da je u kontekstu saniranja posljedica pandemije virusa korona neophodno spriječiti humanitarnu i zdravstvenu krizu, te omogućiti privrednu aktivnost i postepeni oporavak ekonomije.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi BiH i Turske dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti poljoprivrede, transporta i infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Tegeltija je, inače, inicirao da se davanje BiH 2021-ve statusa kandidata za pristupanje EU upriliči na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar