Главно Свијет

Трамп смјењује Матиса – шеф Пентагона одлази у пензију крајем фебруара

МИНИСТАР ОДБРАНЕ САД: ШЕФ ДРЖАВЕ ИМА ПРАВО ДА ИМА МИНИСТРА ОДБРАНЕ КОЈИ ЋЕ МУ БИТИ БЛИЖИ
  • Предсједник САД средином октобра – у интервјуу телеканалу CBS – рекао да не искључује да ће Џејмс Матис отићи и навео да га сматра присталицом Демократске партије

ДОНАЛД Трамп објавио је да смјењује министра одбране Џејмса Матиса.

Формално, објавио је да ће крајем фебруара цдефинитивно отићи у пензију. И још га – као што се то често чини у сличним ситуацијама – нахвалио:

„Генерал Матис одлично је одрадио две године на функцији министра одбране. Под његовим руководством је направљен огроман прогрес у набавкама нове ратне технике. Џим ми је веома помогао да натјерамо савезнике из НАТО  да сносе свој дио трошкова у алијансе“.

Као што се види, Трамп није указао ни на какве разлоге свог разлаза са Матисом.

Предсједник САД је најавио да ће ускоро изаћи са кандидатом за новог шефа Пентагона.

Сам Матис је објаснио да одлази да би омогућио Трампу да нађе министра одбране чији би погледи биле ближе његовим.

Нагласио је да вјерује у исправност политике САД усмјерене на формирање свеобухаатног система алијанси јер Вашингтон без јаких савезника, и њиховог уважавања, не би могао да заштити своје интересе.

Матис је истовремено оптужио Русију и Кину да покушавају да „створе свијет који би наликовао њиховим ауторитарним моделима“.

На крају се обратио Трампу, ријечима: „Пошто Ви имате право да имате министра одбране са погледима који ће бити ближи Вашим од мојих – сматрам да имам право да се повучем са свог положаја“.

Трамп је средином октобра – у интервјуу телеканалу CBS –рекао да не искључује да ће Матис отићи са положаја шефа Пентагона. Том приликом је навео да он Матиса сматра присталицом Демократске партије.

Говоркања о „смјени Матиса“ појавила су се још почетком септембра.

The Washington Post је тада објавио да међу њима постоје неслагања.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар