Glavno Svijet

Tramp smjenjuje Matisa – šef Pentagona odlazi u penziju krajem februara

MINISTAR ODBRANE SAD: ŠEF DRŽAVE IMA PRAVO DA IMA MINISTRA ODBRANE KOJI ĆE MU BITI BLIŽI
  • Predsjednik SAD sredinom oktobra – u intervjuu telekanalu CBS – rekao da ne isključuje da će Džejms Matis otići i naveo da ga smatra pristalicom Demokratske partije

DONALD Tramp objavio je da smjenjuje ministra odbrane Džejmsa Matisa.

Formalno, objavio je da će krajem februara cdefinitivno otići u penziju. I još ga – kao što se to često čini u sličnim situacijama – nahvalio:

„General Matis odlično je odradio dve godine na funkciji ministra odbrane. Pod njegovim rukovodstvom je napravljen ogroman progres u nabavkama nove ratne tehnike. Džim mi je veoma pomogao da natjeramo saveznike iz NATO  da snose svoj dio troškova u alijanse“.

Kao što se vidi, Tramp nije ukazao ni na kakve razloge svog razlaza sa Matisom.

Predsjednik SAD je najavio da će uskoro izaći sa kandidatom za novog šefa Pentagona.

Sam Matis je objasnio da odlazi da bi omogućio Trampu da nađe ministra odbrane čiji bi pogledi bile bliže njegovim.

Naglasio je da vjeruje u ispravnost politike SAD usmjerene na formiranje sveobuhaatnog sistema alijansi jer Vašington bez jakih saveznika, i njihovog uvažavanja, ne bi mogao da zaštiti svoje interese.

Matis je istovremeno optužio Rusiju i Kinu da pokušavaju da „stvore svijet koji bi nalikovao njihovim autoritarnim modelima“.

Na kraju se obratio Trampu, riječima: „Pošto Vi imate pravo da imate ministra odbrane sa pogledima koji će biti bliži Vašim od mojih – smatram da imam pravo da se povučem sa svog položaja“.

Tramp je sredinom oktobra – u intervjuu telekanalu CBS –rekao da ne isključuje da će Matis otići sa položaja šefa Pentagona. Tom prilikom je naveo da on Matisa smatra pristalicom Demokratske partije.

Govorkanja o „smjeni Matisa“ pojavila su se još početkom septembra.

The Washington Post je tada objavio da među njima postoje neslaganja.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar