Glavno Svijet

Trampovi advokati prokuroru Muleru predali njegove odgovore na pitanja povodom „ruskog miješanja“

THE NEW YORK TIMES: TRAMP PROLJETOS POMIŠLJAO DA TRAŽI KRIVIČNO GONJENJE KLINTONOVE I KOMIJA
  • Navodno ga je od davanja naloga Ministarstvu pravde da pokrene krivično gonjenje odvratio bivši konsultant Bijele kuće Donald Mekgan, upozorivši ga da, iako je predsjednik SAD, nema ovlašćenja da to inicira, odnosno naloži ministarstvu. Tačnije: da može inicirati otvaranje istrage protiv Klinton i Komija, ali da odluku o njihovom krivičnom gonjenju može donijeti jedino Ministarstvo pravde. I da zato mora biti suzdržan i oprezan da ne bi bio optužen za zlopotrebu vlasti sa traženjem impičemnta

ADVOKAT Donalda Trampa – bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani – izjavio je da su specijalnom propuroru za „rusko miješanje“, Robertu Muleru, predati pisani odgovori šefa države na njegova pitanja.

Pritom je objasnio: „Od samog početka smo ukazivali da mnogo šta od onoga što traži prokuror izaziva ozbiljna ustavna pitanja i izlazi izvan okvira zakonite istrage. To je naša pozicija i danas. Pa ipak, predsjednik Tramp se odlučio za saradnju sa prokurorom bez presjedana“.

Dodatno je otkrio: „Specijalni prokuror je dobio pristup više od 30 svjedoka, preko 1,4 miliona stranica različitih dokumenata, a sada ima i predsjednikove odgovore na pitanja koja su ga interesovala. Došlo je vrijeme da svoju istragu završava“.

Uprkos ovakvoj kooperativnosti, oponenti Trampa ne ostavljaju na miru.

The New York Times je upravo objavio je da je predsjednik SAD  proljetos namjeravao da Ministarstvu pravde naloži da inicira krivično gonjenje bivšeg državnog sekretara Hilari Klinton i eks-direktora FBI Džejmsa Komija.

Navodno ga je odvratio bivši konsultant Bijele kuće Donald Mekgan, upozorivši Trampa da on, iako je predsjednik SAD, nema ovlašćenja da to inicira, odnosno naloži Ministarstvu pravde.

Tačnije: da može inicirati otvaranje istrage protiv Klinton i Komija, ali da odluku o njihovom krivičnom gonjenju može donijeti jedino Ministarstvo pravde. I da zato mora biti suzdržan i oprezan da ne bi bio optužen za zlopotrebu vlasti sa traženjem impičemnta.

Tramp je Komija sumnjičio i da je tajne podatke „doturao“ The New York Times.

Ovaj list navodi i da je Tramp sa svojim pomoćnicima i savetnicima razmatrao i mogućnost imenovanja novog specijalnog prokurora koji bi se pozabavio Klintonovom i Komijem i njihovim ogrješenjima o američke zakone.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar