Главно РС и матица

Трећина младих сматра да Србија треба више да се ослони на Русију, а само пет одсто је за САД

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО ДА НАВОДНО 64 ОДСТО ПЛАНИРА ДА СЕ ИСЕЛИ ИЗ ЗЕМЉЕ
  • Истраживање показало и да 59 одсто испитаника сматра да је Србији потребан „јак вођа“, 10 одсто није имало одговор на то питање док 31 одсто сматра да земљи није потребан лидер кога ће народ слиједити

ВЕЋИНА младих у Србији није заинтересована за политику, њих 64 одсто планира да се исели из земље а чланство у ЕУ подржава 38 одсто испитаника, показују резултати данас представљеног Алтернативног извјештаја о положају и потребама младих за 2019. годину.

Наводећи да је проценат младих који су заинтересовани за политику у Србији опао са 31 одсто у прошлој години на 24,2 одсто у 2019, генерални секретар Кровне организације младих Стефан Ђорђевић казао је да је томе највише допринијело распрострањено увјерење код младих да немају утицаја на политичке процесе и одлуке.

„Редовно на изборима гласа 40 одсто младих, повремено њих 27,6 одсто док нешто више од 32 одсто никад не излази на гласање. Већина испитаника, њих 42 одсто, наводи да не гласају јер су ‘сви политичари исти’ док 31,6 одсто младих сматра да тренутно немају кандидата за кога би гласали“, навео је Ђорђевић.

Истраживање је показало и да 59 одсто испитаника сматра да је Србији потребан „јак вођа“, 10 одсто није имало одговор на то питање док 31 одсто  сматра да земљи није потребан лидер кога ће народ слиједити.

Више од 70 одсто младих је оцијенило да у Србији не постоји слобода медија а њих 40 одсто не подржава улазак земље у ЕУ, док 22 одсто испитаника нема став на ту тему.

Истраживање је показало и да 33 одсто младих сматра да би спољну политику земље више требало ослонити на Русију, 21 одсто наводи ЕУ као ослонац спољне политике а само пет одсто види САД у тој улози.

Најнижу стопу повjерења млади имају у политичке партије, медије и политичке институције а чак 81 одсто испитаника наводи да не постоји политичар коме вjерују.

Истраживање је спроведено од маја до јула, на узорку од 1.238 испитаника.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар