Glavno RS i matica

U Beogradu otvorena izložba „Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15-19. vek“

IZLOŽENA I MINIJATURA BEOGRADA U VRIJEME OSMANSKE OPSADE 1521. GODINE
  • Direktor Arhiva Srbije Miroslav PERIŠIĆ: „Više desetina hiljada dokumenata iz Osmanskog arhiva u istanbulu – istraženih i digitalizovanih već je pohranjeno u depou Arhiva Srbije. Očekujemo da će ih biti još u desetinama hiljada. Kada budu prevedena, priređena i objavljena biće to serija od ko zna koliko desetina ili stotina zbornika dokumenata
  • Izložene su i stranice Karlovačkog, Požarevačkog i Beogradskog mira, odluke Berlinskog kongresa koje je ratifikovala britanska kraljica Viktorija, pismo koje je Karađorđe napisao velikom veziru 1813. godine kao i dokumenta o zulumima nad Srbima u okolini Niša 1851, sukobu Turaka i Srba u Beogradu 1856. i jedan od spiskova zarobljenih Srba u ratu 1876. godine

U BEOGRADU je, povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske, otvorena izložba „Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15-19. vek“ na kojoj su po prvi put prikazana između ostalog, minijatura Beograda u vrijeme osmanske opsade 1521. i priznanje Srbije za kraljevinu od strane sultana Abdelhamida II iz 1882. godine.

Izložbu u Arhivu Srbije otvorio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je ocijenio da je proučavanje istorijskog blaga koje se nalazi u Osmanskom arhivu od „velikog interesa za Srbiju“ ali i za Tursku.

„Jedan od dokumenata koji je privukao moju pažnju jeste deo popisa na Kosovu i Metohiji. Imajući veru u pouzdanost osmanske arhivistike, očekujem da će taj dokument i njemu slični posvedočiti o tome ko je vekovima živeo na Kosovu i Metohiji i da će pouzdana istorijska istina biti najbolja brana istorijskom revizionizmu svake vrste“, kazao je ministar.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić kazao je da su zahvaljujući Protokolu o saradnji te institucije i Predsedništva državnih arhiva Vlade Turske, prvi put započeta institucionalno organizovana istraživanja arhivske građe značajne za istoriju srpskog naroda koja se čuva u Osmanskom arhivu u Istanbulu.

„Više desetina hiljada tih dokumenata istraženih i digitalizovanih već je pohranjeno u depou Arhiva Srbije. Očekujemo da će ih biti još u desetinama hiljada. Kada budu prevedena, priređena i objavljena biće to serija od ko zna koliko desetina ili stotina zbornika dokumenata“, rekao je Perišić.

Po njegovim riječima, javnost u Srbiji moći će po prvi put da vidi kako je izgledala defterna kancelarija u kojoj su pisani defteri, dokument koji donosi podatke o popravci mosta na Savi u Beogradu izgrađenog 1526, dokument o osvjetljavanju bakljama dunavskog mosta u Smederevu 1691. godine.

Izložene su i stranice Karlovačkog, Požarevačkog i Beogradskog mira, odluke Berlinskog kongresa koje je ratifikovala britanska kraljica Viktorija, pismo koje je Karađorđe napisao velikom veziru 1813. godine kao i dokumenta o zulumima nad Srbima u okolini Niša 1851, sukobu Turaka i Srba u Beogradu 1856. i jedan od spiskova zarobljenih Srba u ratu 1876. godine.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgić i direktor Predsjedništva državnih arhiva Vlade Turske Ugur Unal.

Autor izložbe je arhivista Arhiva Srbije Enisa Alomerović-Hubanić.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar