Glavno Svijet

U Kongresu SAD izglasano pooštravanje sankcija protiv Sjevernog toka 2 i drugog kraka Turskog toka

U FORMI AMANDMANA KOJI JE UGRAĐEN – IAKO JE TU STRANO TIJELO - U NACRT ZAKONA O VOJNOM BUDŽETU ZA 2021.

PREDSTAVNIČKI (donji) dom Kongresa SAD u jednoglasno je odobrio amandman kojim se pooštravaju sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2 i drugog kraka Turskog toka. Onog koji bi – po izlasku ispod površine Crnog mora – išao preko teritorija Bugarske, Srbije i Mađarske. I imao odvojak za Republiku Srpsku i BiH.

Kao što su uobičajili posljednjih godina, američki kongresmeni su svoj amandman ugradili u nacrtu zakona o odbrambenom budžetu SAD za narednu fiskalnu godinu (počinje 1. oktobra).

Amandman – koji još treba da bude odobren u Senatu SAD i dobije potpis Donalda Trampa – usmjeren je na pooštravanje postojećih sankcija protiv ruskih gasovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok.

Predviđa uvođenje ograničenja stranim licima (pravnim i fizičkim) koja `značajno doprinose prodaji, zakupu ili angažovanju brodova za polaganje cijevi za Sjeverni tok 2 i Turski tok.

Tramp je krajem decembra prošle godine potpisao zakon o vojnom budžetu za tekuću fiskalnu godinu koji obavezuje njegovu administraciju da uvede sankcije protiv oba gasovoda.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da su SAD utvrdile preporuke usklađene sa zakonom o sankcijama protiv Rusije uperene protiv oba gasovoda.

Vlada Angele Merkel je tim povodom objavila da neće promijeniti stav prema Sjevernom toku 2.

NJemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas potvrdio je taj stav i izjavio da Berlin želi da budu obnovljeni strateški odnosi između Evropske unije i Rusije.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar