Video Vjere Glavno

U Podgorici nakon liturgije privedeni Amfilohije i četvorica sveštenika

TAPUŠKOVIĆ: „ZA VRIJEME BOGOSLUŽENJA PRED MANASTIROM VLADALO PRAVO OPSADNO STANJE“
  • Mitropolit poslije liturgije u manastiru Zlatica naglasio da je ta svetinja posvećenaHirstovom ulasku u Jerusalim, čime se Podgorica priziva da, kroz njenu obnovu, postane novi Jerusalim
  • Ispred Hrama privedeni sveštenci Mirčeta Šljivančanin, Velibor Džomić i Branko Vujačić

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije priveden je danas u Centar bezbjednosti Podgorica, nakon bogoslenja u crkvi u naselju Zlatica, rekao je paroh zlatički Branko Tapušković.

„Mitropolit je u Centru bezbjednosti Podgorica. Priveden je poslije službe, tokom koje je vladalo pravo opsadno stanje pred svetinjom… Očigledno, vlast je počela sa primjenom Zakon o slobodi vjeroispovijesti“, rekao je Tapušković.

Naglasio je da je privedeno i nekoliko sveštenika iz Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Tu su privedeni sveštenici Mirčeta Šljivančanin, Velibor Džomić i Branko Vujačić

Više sveštenika i građana dovedeno je u Centar bezbjednosti Podgorica radi prikupljanja obavještenja o okolnostima okupljanja ispred vjerskih objekata.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je podgoričkom dnevnom listu „Vijesti“ nezvanično rečeno da je među privedeniima bio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Pozive za saslušanje dobili su i sveštenik Leka Vujisić i đakon Ivan Crnogorčević.

Mitroplit je povodom Cvijeti – praznika Ulaska Gospoda i Spasa Isusa Hrista u Jerusalim koji je slava manastira Zlatica u Podgorici, u besjedi nakon čitanja Jevanđelja rekao da Hristovo raspeće traje kroz vjekove, pa i u naše dane:      

Nastavlja se Hristovo raspeće, ali se nastavlja i Njegov ulazak u Jerusalim, Njegovo neprekidno prisustvo u ovom svijetu, Njegovo proslavljanje na svim mjestima širom vaseljene. Proslavlja se Gospod, s jedne strane, kao što je i u ono vrijeme proslavljan, ali i, s druge – progoni se Gospod iz ljudskih srdaca, razapinje se, prikriva se na krst, kao što je prikovan na Golgoti prije dvije hiljade godina. Njegovo raspeće traje do današnjega dana.

Rekao je da je zlatička svetinja posvećena današnjem prazniku, čime se Podgorica priziva da, kroz njenu obnovu, postane novi Jerusalim.

Nakon Liturgije temelje zlatičke svetinje ophodila je praznična litija, a onda je blagosiljan slavski kolač.

Vladika Amfilohije je rekao da se Božja služba služi za sve i sva:

“I za one koji su prisutni, i za one koji su odsutni iz opravdanih razloga, kao što su danas mnogi odsutni zbog virusa koji je zavladao ovim svijetom. Za sve se njih prinosi ova Služba, svi su oni ovdje prisutni. Duhovno su prisutni, kao što su prisutni svi oni koji su vjekovima sebe ugrađivali u ovu svetinju.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar