Главно Предсједник РС

У Савјету за заштиту уставног поретка РС: Каран, Новић, Ћеранић, Рајчевић и Мастиловић

САВЈЕТ ЋЕ РАДИТИ СА ЖЕЉКОМ ЦВИЈАНОВИЋ, А БАВИЋЕ СЕ СВИМ ПРИЈЕТЊАМА СРПСКОЈ

Синиша Каран

  • Синиша КАРАН: „Закон о обавјештајној агенцији подразумијева и обавезује обавјештајну службу да, између осталог, редовно извјештава и предсједника РС о свим безбједносним пријетњама, пријетњама за уставни поредак и БиХ и ентитета. Никада безбједносне агенције нису доставиле такве информације предсједнику Српске“

РЕПУБЛИКА Српска је добила и Савјет за заштиту уставног поретка Републике Српске.

Пет чланова има задатак да прати и разматра стање у области остваривања и заштите уставне позиције и надлежности РС и њених институција.

Предсједавајући Савјета је Синиша Каран, а чланови –  Средоје Новић, Предраг Ћеранић, Срђан Рајчевић и Драга Мастиловић.

То је тим који ће директно радити са Жељком Цвијановић.

„Ради се о савјетовдавном тијелу предсјеника РС чији је циљ и задатак да штите уставни поредак, да се баве пријетњама, евентуалним пријетњама и свим могућим активностима које угрожавају или су усмјерене на угрожавање уставног поретка и да у складу с тим о тој одлуци треба да дају и предлажу одређене мјере, савјете, закључке предсједнику РС ради елиминисања тих пријетњи“, истакао је Синиша Каран, предсједник Савјета за заштиту уставног поретка РС.

Осим предсједнику, Савјет пружа савјетодавну и стручну помоћ осталим институцијама и представницима РС у погледу послова заштите уставног поретка. Савјет ће радити, не реметећи надлежности постојећих агенција. Устав даје предсједнику право да формира такво тијело које је потребно јер је Српска, каже Каран, са нивоа БиХ изопштена када су безбједносне информације у питању.

„Закон о обавјештајној агенцији подразумијева и обавезује обавјештајну службу да, између осталог, редовно извјештава и предсједника РС о свим безбједносним пријетњама, пријетњама за уставни поредак и БиХ и ентитета. Никада безбједносне агенције нису доставиле такве информације предсједнику Републике“, истакао је Каран.

Одлука о именовању чланова Савјета за заштиту уставног поретка РС објављена је у Службеном гласнику Републике Српске прије четири дана. За још толико ступа на снагу.

(АТВ)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар