Glavno Svijet

UN: Novi talas terorističkih napada moguć prije kraja godine

„GLOBALNI ISLAMISTIČKI EKSTREMIZAM I DALJE PREDSTAVLJA ZNAČAJNU PRIJETNJU“
  • Autori izvještaja ukazuju na zabrinutost zbog oko 30.000 stranaca koji su otišli da se bore za „kalifat“, odnosno Islamsku državu, i mogli bi biti još uvijek živi

UJEDINJENE nacije su na osnovu izvještaja svojih eksperata upozorile da je novi talas terorističkih napada moguć prije kraja godine, prenosi Guardian.

Kako se navodi u izvještaju, Islamska država i dalje raspolaže znatnim materijalnim sredstvima, a proces deradikalizacije nije dao očekivane rezultate.

Eksperti Savjeta UN u izveštaju da je zato zabrinjavajuća slika globalnog islamističkog ekstremizma koji i dalje predstavlja značajnu prijetnju.

Autori izvještaja ukazuju na zabrinutost zbog oko 30.000 stranaca koji su otišli da se bore za „kalifat“, odnosno Islamsku državu, i mogli bi biti još uvijek živi.

„Neki od njih mogli bi da se priključe Al Kaidi ili drugim terorističkim grupama koje mogu nastati. Neki od njih postaće lideri ili oni koji radikalizuju druge borce“, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je baziran na informacijama koje su pribavile obavještajne agencije zemalja članica UN.

Ističe se da iako u geografskom smislu kalifat IS više ne postoji, zemlje članice UN slažu se u tome da još uvijek postoje potencijalni faktori koji su doveli do stvaranja IS, što znači da je malo verovatno da će opasnost od Al Kaide ili sličnih grupa biti smanjena.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar