Главно Свијет

Упркос Трамповим царинама, кинески извоз у САД у јулу повећан за 13,3 одсто

ВАШИНГТОН НАЈАВИО ЦАРИНЕ НА НОВИХ 16 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА УВОЗА ИЗ КИНЕ
  • Пекинг има све мање простора за увођење царина због великог суфицита у трговини са САД. Прошле године Кина је из САД увезла робу у вриједности 130 милијарди долара. То оставља око 20 милијарди за казнене царине, када се одузму већ уведене или запријећене царине на 110 милијарди долара увоза из САД

КИНЕСКИ извоз повећан је у јулу и показује да америчке царине засад немају велики утицај јер је у САД извезено 13,3 одсто робе више него у истом периоду прошле године.

Укупан извоз је порастао за 12,2 одсто – на 215,5 милијарди долара, док је увоз повећан за 27,3 одсто – на 187,5 милијарди долара.

Пекинг је упозорио да се извозници суочавају са „повећаном нестабилношћу“ након што је Вашингтон увео царине од 25 одсто на кинеску робу у вриједности од 34 милијарде долара.

Та мјера уведена је као одговор на жалбе америчких компанија да кинеска влада краде технологије или их присиљава да технологију предају.

Кина је одговорила повећањем царина на америчку робу.

Америчка влада је јуче објавила да ће наставити по плану с увођењем царина на додатних 16 милијарди долара увоза из Кине, а запријећено је царинама на 200 милијарди долара кинеске робе.

Пекинг је најавио да ће узвратити царинама на 60 милијарди долара увоза из САД.

Кина, међутим, има све мање простора за увођење царина због великог суфицита у трговини са САД.

Прошле године Кина је из САД увезла робу у вриједности 130 милијарди долара. То оставља око 20 милијарди за казнене царине, када се одузму већ уведене или запрећене царине на 110 милијарди долара увоза из САД.

Пекинг је, засад без успјеха, појачао напоре да на своју страну приволи Њемачку и Француску. Берлин и Париз критикују америчку тактику али се слажу са америчким жалбама о кинеској индустријској политици и тржишним ограничењима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар