Главно Федерација/БиХ

Уставни суд БиХ прогласио се ненадлежним поводом упутства ЦИК БиХ који оспорава 27 посланика

КОМИСИЈА ДОЗВОЛИЛА КОРИШЋЕЊЕ ПОПИСА СТАНОВНИШТВА 2013, А ОНИ ТРАЖЕ ПОПИС ИЗ 1991.
  • То упутство изазвало је бурне реакције неких политичких странака у БиХ које наводе да у Уставу Федерације БиХ јасно стоји да се у споменутом процесу (попуни Дома народа) може користити само попис из 1991. године те сматрају како оспорени акт (Упутство ЦИК-а БиХ) води подјели државе на три етничке јединице

УСТАВНИ суд Босне и Херцеговине се на данашњој сједници прогласио ненадлежним за оцјену уставности Упутства Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИК БиХ) о начину расподјеле мандата/попуне Дома народа Парламента Федерације БиХ по захтјеву 27 посланика СДА, казао је Златко Кнежевић, предсједник Уставног суда БиХ, јавља Н1.

У дневни ред пленарног засједања Уставног суда у четвртак уврштен је предмет У-24-18, односно захтјев 27 посланика Представничког дома Парламента Федерације БиХ за оцјену уставности Упутства о измјени и допунама Упутства о поступку проведбе посредних избора за тијела власти у Босни и Херцеговини обухваћених Изборним законом БиХ („Службени гласник БиХ број 91/18).

Тим захтјевом оспорен је акт који је ЦИК БиХ усвојила 18. децембра прошле године, а којим је предвиђено да се приликом попуне Дома народа Федералног парламента користи попис становништва из 2013. године и принцип 1/1/1 што подразумијева да ће у том дому бити најмање један Бошњак, један Србин и један Хрват из сваког кантона, уколико буду изабрани.

Споменуто ЦИК-ово упутство изазвало је бурне реакције представника одређеног броја политичких странака у БиХ које наводе да у Уставу Федерације БиХ јасно стоји да се у споменутом процесу (попуни Дома народа) може користити само попис из 1991. године те сматрају како оспорени акт (Упутство ЦИК-а БиХ) води подјели државе на три етничке јединице.

Кнежевић је појаснио да Упутство ЦИК-а остаје на снази све док га неко надлежно тијело не оспори.

– Уставни суд има одређене надлежности по Уставу и труди се да нагласи да све институције раде свој посао. Ми смо рекли да то није наша надлежност што значи да је ЦИК одрадио свој посао, ко ће то оспоравати даље то није на нама. Као грађанин могу рећи да кантони требају довршити процедуру и да поступак формирања власти треба привести крају – поручио је Кнежевић.

Додао је да ће Уставни суд Босне и Херцеговине на сљедећој сједници разматрати захтјев предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Борјане Кришто за оцјену уставности ЦИК-овог упутства.

– Тај ће предмет бити у марту – казао је Кнежевић.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар