Glavno Svijet

Velika grupa američkih senatora traži uvođenje sankcija Turskoj zbog rata protiv Kurda

PROTIV ERDOGANA, MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA, FINANSIJA, TRGOVINE I ENERGETIKE

Lindsi Grejem

  • Senatori predlažu i da SAD oficijelno proglase tursku kupovinu ruskih raketnih zenitnih sistema S-400 suštinskim kršenjem“ američkog Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike pomoću sankcija (CAATSA). Uz ovo bi išla i zabrana pružanja (američke) vojne pomoći Turskoj, prodaje Ankari američkog naoružanja i municije – od metaka do projektila


GRUPA uticajnih američkih senatora, među kojima ima i republikanaca i demokrata, istupila je sa inicijativom da Vašington protiv vrha Turske uvede sankcije zbog vojne operacije protiv sirijskih Kurda.

Tekst njihove inicijative objavio je republikanac Lindsi Grejem koji je blizak Donaldu Trampu.

U samom tekstu se predlaže: „Uvesti sankcije protiv aktiva u Sjedinjenim Državama sledećih turskih lidera: predsjednika države, potpredsjednika države,ministra spoljnih poslova, ministra trgovine i ministra energetike i prirodnih resursa“.

Senatori su takođe predložili da SAD uvedu  sankcije i protiv energetskog sektora Turske i da zabrane vojnu saradnju s njom.

Ovo bi se  – ako bude realizovano – odnosilo i na biznismene i firme iz drugih zemalja koje sarađuju ili bi htele da sarađuju sa tim turskim sektorom u segmentu snabdevanja turske armije.

Senatori predlažu i da SAD oficijelno proglase tursku kupovinu ruskih raketnih zenitnih sistema S-400 suštinskim kršenjem“ američkog Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike pomoću sankcija (CAATSA).

Ovo bi sankcije protiv Ankade „učinilo automatskim“ – naglašava se u inicijativci američkih senatora.

Uz ovo bi išla i zabrana pružanja (američke) vojne pomoći Turskoj, prodaje Ankari američkog naoružanja i municije – od metaka do projektila.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar