Главно РС и матица

Весић: Не може за Србију бити важнији Матеја Губец од Ружице Сокић

„ПРОМЕНОМ НАЗИВА УЛИЦА ПОКАЗУЈЕМО ПОШТОВАЊЕ ПРЕМА СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ“
  • Нема потребе да Београд има Хрватску улицу јер нигде у држави Хрватској не постоји Српска улица. Не можемо бити мазохисти и једини имати имена по топонимима из Хрватске, Босне, Словеније…

ЗАМЈЕНИК градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да при промјени назива улица у Београду није ријеч о брисању историје, већ о поштовању српске историје.

Весић је рекао да је о промјени назива улица у Београду разговарао и са предсједником Србије Александром Вучићем који га је, како је рекао, молио да се не мијења име Сарајевске улице.

Он је рекао да су у Сарајеву измијењени називи свих улица названих по личностима из Србије, те се сада зову по њиховим личностима.

Према његовим ријечима, нема разлога да Београд држи имена с топонимима из земље која више не постоји.

„Нема потребе да Београд има Хрватску улицу јер нигде у држави Хрватској не постоји Српска улица. Не можемо бити мазохисти и једини имати имена по топонимима из Хрватске, Босне, Словеније…“, рекао је Весић за Телевију „Прва“.

Весић је негирао да се називи улица мијењају из политичких разлога.

„Како можете да кажете да је то политичка прича када штитимо наш национални идентитет“, рекао је Весић.

Он је напоменуо да за Србију не може бити важнији Матеја Губец од Ружице Сокић, запитавши да ли је он задужио и пружио Србији више од Сокићеве.

„У Београду ће улице носити имена људи који су важни за Србију и по онима који су задужили човечанство“, нагласио је Весић.

Весић је раније најавио да ће у Београду бити промијењени називи улица Поречка, Хварска, Хрватска, Сплитска, Подравска, Бјеловарска, Шибеничка, Љубљанска, Бледска, Босанска, Мариборска, Цељска, Лопудска, Мурска и Зеничка.

Раније су промијењени називи улица Задарска у Добрице Ћосића, Загребачка у Коче Поповића, Травничка у Милорада Екмечића и Похорска у Генерала Жданова.

У Београду је, већ дуги низ година, уобичајно да се са промјеном власти мијењају и називи улица, тако да на многима од њих стоје и по три табле са називима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар