Влада РС Главно

Вишковић: Нисам за то да иста стопа ПДВ буде за животне намирнице и луксуз

„БИЋЕ ОЗБИЉНО РАЗМОТРЕН ЗАХТЈЕВ СИНДИКАТА ДА СЕ ПОДИГНЕ МИНИМАЛАЦ“
  • Озбиљни послодавци у Српској свјесни су да не могу задржати радну снагу без повећања плата, те да нема добре производње и профита без задовољних радника

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је вечерас да је за све грађане важно да странке изборне побједнице у ентитетима што прије формирају Савјет министара да би БиХ наставила са евро-интеграцијама и економским реформама, те рјешавала своје бројне и нагомилане проблеме.

Вишковић је рекао да би на том плану требало разговарати о доношењу новог закона о ПДВ-у јер, како је навео, није људски једнако опорезивати основне животне намирнице и луксуз.

Он је изјавио за РТРС да послодавци Српске траже да се подигне постојећи лимит од 50.000 КМ који не улази у систем ПДВ-а, док се у институцијама Српске говори о диференцираној стопи.

„Као човјек, мислим да би било значајно да имамо диференцирану стопу ПДВ-а јер смо можда и једини у Европи са једном стопом“, оцијенио је Вишковић.

Проблеми у Електропреносу БиХ

Говорећи о проблемима у „Електропреносу БиХ“, Вишковић је поручио да око 170 милиона КМ „заробљених“ на рачуну тог предузећа неће ићи у потрошњу већ за инвестиције попут набавке нових трансформатора ради обезбјеђења поузданости преноса електричне енергије, као и смањивања губитака на мрежи и сигурности продаје вишкова струје другим земљама.

„На примјер, систем у Бањалуци функционише са двије трафо-станице које снабдијевају читав град. Требало је градити и трећу, али је та инвестиција била блокирана. Бањалука је са два трафоа у засићењу и ако би се, не дај Боже, десио квар, било би угрожено њено снабдијевање струјом. Поменути милиони би били улагани управо у такве и сличне инвестиције, међу којима су и далеководи“, прецизирао је Вишковић.

Он је додао да би те инвестиције значиле фирмама које би их реализовале, а чиме би се индиректно пунили и буџети.

„Потребно је формирати власт и одредити директора `Електропреноса` јер је због тога та фирма блокирана 18 мјесеци. Због те блокаде угрожава се сигурност снабдијевања струјом цијеле БиХ и то грађани треба да знају“, упозорио је Вишковић.

Када је ријеч о могућности да Хрватска одлаже радиокативни отпад на Трговској гори, близу Новог Града, Вишковић је рекао да, за разлику од институција Српске, ниво власти БиХ није довољно урадио на рјешавању тог проблема који би могао да угрози здравље бројног становништва.

„Институције БиХ и надлежни у Савјету министара морали су бити агресивнији и оштрији у захтјевима према Хрватској да се одустане од одлагања на том подручју. Требало је тражити и помоћ ЕУ јер је ријеч о еколошком питању. Не смије се дозволити да се ту одлаже отпад“, нагласио је Вишковић и додао да БиХ на то има право.

О платама и радној снази

Озбиљни послодавци у Српској свјесни су да не могу задржати радну снагу без повећања плата, те да нема добре производње и профита без задовољних радника.

Вишковић је истакао да ће озбиљно бити размотрени захтјеви синдикалаца за повећање минималца, наводећи да послодавци у томе виде проблем јер један број њих уплаћује порезе и доприносе на најнижу плату и радницима даје додатна средства „из коверте“.

„Буне се јер ће порезе и доприносе морати плаћати на већи износ, а не на 450 КМ колико сада износи најнижа плата“, изјавио је Вишковић. 

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар