Главно Скупштина РС

Вишковић: Плате ће бити повећане само запосленима у просвјети

У БУЏЕТУ СРПСКЕ ЗА 2019. 30 МИЛИОНА МАРАКА ВИШЕ СРЕДСТАВА ЗА ПЛАТЕ НЕГО ПО РЕБАЛАНСУ ЗА 2108.
  • Послодавцима ће рефундирана накнада од 80 одсто бруто плате за лица која користе породиљско одсуство
  • Буџет РС за 2019. и закон о његовом извршењу доносе се по хитном поступку

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су у Приједлогу буџета Српске за 2019. годину средства за плате за тридесетак милиона КМ већа у односу на ребаланс за ову годину, од чега се највећа ставка од око 25 милиона КМ односи на усклађивање плата запосленима у просвјети и култури са осталим буџетским корисницима.

„Такође смо повећали оквир за плате МУП-у за пет милиона КМ и то за новопримљена лица у Министарство, а ту је и разлика за минули рад. Плате ће бити повећане само запосленима у просвјети и то је усклађивање по ранијем закључку Народне скупштине“, рекао је Вишковић током расправе у Народној скупштини о Приједлогу буџета за наредну годину.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у завршној ријечи да је током расправе било врло квалитетних приједлога позиције и опозиције за које ће се видјети да ли ће бити уграђени у ребаланс буџета.

Након закључења расправе о Приједлогу буџета, Видовићева је образложила Приједлог закона о извршењу буџета Српске за наредну годину који треба да буде усвојен по хитном поступку.

Овај законски акт се, као и буџет, доноси се по хитном поступку, јер заједно са буџетом чини неодвојиву правну цјелину којима се омогућује правовремено финансирање буџетских корисника.

Рефундација накнада за породиљско одсуство

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити биће омогућено да послодавцима, корисницима права на рефундацију, у наредној години буде рефундирана накнада од 80 одсто бруто плате за лица која користе породиљско одсуство.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је да је основни разлог за измјене и допуне наведеног закона финансијско растерећење послодаваца који су корисници права на рефундацију накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства.

„Програмом економских реформи Српске за период од 2018. до 2020. године и Меморандумом закљученим између Уније удружења послодаваца и Владе утврђена је обавеза Владе да у трогодишњем периоду у цијелости преузме трошак накнада за вријеме породиљског боловања запослених, те је за ову годину утврђена обавеза умањења основице доприноса за 20 одсто, за сљедећу годину 50 одсто и за 2020. годину и даље 100 одсто“, рекао је Шеранић у Народној скупштини, образлажући законско рјешење.

Он је нагласио да је Законом о доприносима у овој години основица доприноса за лица која користе породиљско умањена за 20 одсто у односу на основицу коју чини бруто накнада плате, те да је из средстава Јавног фонда за дјечију заштиту рефундирана накнада исплаћене плате.

Шеранић каже да рефундацију накнаде плате за лица која користе породиљско одсуство у износу од 80 одсто од бруто плате, која ће бити вршена у сљедећој години чини поврат исплаћене плате увећане за 50 одсто укупних пореза и доприноса.

„Предложено рјешење истовремено представља смањење трошка послодавцима и повећање обима пронаталитетне мјере у оквиру средстава Јавног фонда за ђечију заштиту Републике Српске“, додао је Шеранић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовићевић сматра да су наведеним законским рјешењем начињени суштински помаци.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар