Главно РС и матица

Вучић: Циљ је да за највише три године можемо да изведемо 10.000 људи на параду

„ЗА ВОЈСКУ И ПОЛИЦИЈУ СМО НАСЛЕДИЛИ МИНУС ОД ОСАМ МИЛИЈАРДИ – НИ УНИФОРМИ НИЈЕ БИЛО“
  • Са командантима јединица Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и ресорним министрима разговарало о безбједносној ситуацији у земљи и региону и упознао их са изузетно сложеном политичко-безбједносном ситуацијом
  • Данас ће на небу бити и осам Мигова 29, што је највећи број до сада, као и осам „орлова” и Г4 школски авион, бомбардери, ловци и чувени хеликоптери МИ 35: „Наручили смо још три хеликоптера МИ 17, три “пуме“, три Х-145 , и уз Мађарску, Пољску и Румунију смо највећи наручиоци хеликоптера у овом делу света. То драматично мења позицију Србије у војном и полицијском смислу
  • Упитан о даљој сарадњи са Русијом, али и Кином и да ли са Пекингом постоје и аранжмани за беспилотне летјелице и долазак кинеске војне индустрије код нас, Вучић указао: Како би то било лепо… Не могу много о томе да говорим, али детаљ ћу вам рећи. Осим ова два система или две батерије од по три беспилотне летелице, укупно шест наоружанаих ћемо имати, они (Кина) нам помажу у развоју и трансферу технологије за „Пегаз“

СРБИЈА ће се понашати одговорно и озбиљно, чуваће мир и стабилност, али, иако живимо као да ће 100 година бити мир, морамо да будемо спремни да земљу бранимо у сваком тренутку, поручио је данас предсједник Александар Вучић у Нишу, уочи војно полицијске параде „Одбрана слободе”.

У складу са тим, истакао је да су јединице војске и полиције све припремљеније и опремљеније, а све то треба да служи у сврху одвраћања потенцијалних агресора на Србију.

Вучић је истакао да је буџет за одбрану никада већи, што олакшава позиције једној релативно малој, а независној и сувереној земљи да води независну политику.

Предсједник је, након састанака са командантима јединица Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и ресорним министрима, изразио захвалност свим припадницима МУП-а и ВС који брину о сигурности и безбједности грађана и који вредно и напорно раде, вјерованто, један од најтежих послова у земљи.

Вучић је новинарима пренио да се на састанку разговарало о три важне теме, прије свега о безбједносној ситуацији у земљи и региону, те да је упознао припаднике Војске и полиције са изузетно сложеном политичко-безбједносном ситуацијом.

„Србија ће да се понаша одговорно и озбиљно, да чува мир и стабилност, али, уз многе лоше реченице које је Јосип Броз имао, имао је и једну добру – да живимо као да ће 100 година бити мир, али да будемо спремни да земљу бранимо у сваком тренутку”, рекао је Вучић.

Такође, било је ријечи и о томе шта држава може да уради за припаднике војске и полиције, јер, како је рекао, знају колико још мука и проблема има у војсци и полицији.

„Знамо да смо наследили, не ништа, него минус од осам милијарди, а да готово ништа нисмо имали од униформи и технике. Данас је стање са унифрмама неупоредиво боље”, подвукао је предсједник.

Подсјетио је да је 2012. године, када је постао министар одбране, Ратно ваздухопловство имало два Мига 21, које данас зову „мтрвачки сандук”, јер не може да се бори ни са ким у блиској борби, као и један Миг 29 који није могао ни да полети.

Вучић је указао да је данас стање потпуно другачије, што ће грађани моћи да виде на паради.

„Видећете најмоћнију презентацију српског оруђа, оружја у последњих много деценија, моћно и снажно Ратно ваздхопловство и убудуће све снажнију ПВО”, рекао је предсједник.

Данас ће, додао је, на небу бити и осам Мигова 29, што је највећи број до сада, као и осам „орлова” и Г4 школски авион, бомбардере, ловце, чувене хеликоптере МИ 35.

„Наручили смо још три хеликоптера МИ 17, три “пуме“, три Х-145 , и уз Мађарску, Пољску и Румунију смо највећи наручиоци хеликоптера у овом делу света. То драматично мења позицију Србије у војном и полицијском смислу”, подвукао је предсједник Вучић.

Такође, на паради ће учествовати и највећи број тенкова на једном мјесту, као и друга оруђа, уз највећи број војника и полицајаца на једној вјежби – више од 4.000.

Вучић је истакао да је циљ да за двије или најкасније три године, послије одређених промјена, можемо да изведемо 10.000 људи на параду са снажним оруђем и оружјем.

„А, надам се да никада нећемо морати да га употребимо”, нагласио је предсједник Србије.

Он је поручио учесницима параде да не ризикују данас.

„Моји омиљени хеликоптери свакако ће летети, јер њима ништа не смета, нема облака који може да им смета. „Ђавоље кочије“ ће летети. То је када је добра машина, а МИГ-у, иако је одличан авион, потребни су добри временски услови“, објаснио је он.

Упитан о даљој сарадњи са Русијом, али и Кином и да ли са Пекингом постоје и аранжмани за беспилотне летјелице и долазак кинеске војне индустрије код нас, Вучић одговара:

„Како би то било лепо… Не могу много о томе да говорим, али детаљ ћу вам рећи. Осим ова два система или две батерије од по три беспилотне летелице, укупно шест наоружнаих ћемо имати, они (Кина) нам помажу у развоју и трансферу технологије за “Пегаз“.“

Уз подсјећање да Србија има системе “Пегаз“ и “Врабац“, Вучић наводи да велики број земаља слабо стоји по питању беспилотних летјелица, мало их ради и мало их успјешно производи.

„Кина је у томе број 1. у свету, по изради беспилотних летелица. Уз тај трансфер технологије који ми узимамо, сада ћемо да решимо проблеме око којих смо се мучили са системима „Пегаз“ и „Врабац“ и то ће нам пуно значити у осматрању, извиђању“, каже Вучић.

То је, истиче он, тек почетак сарадње.

Додао је и да ће у септембру или октобру у Србију доћи и потпредсједник Централне војне комисије Кине, што је највиши ниво у тој области.

„И сарадњу ћемо свакако да наставимо“, додао је он.

Вучић је рекао да Србија и са Русијом и са Кином али и са Западом разговарати и о сајбер ратовању, модерним роботима у наоружању, ометачима, о свему најмодернијем.

„То је оно што нам је потребно за будућност“, истиче он.

Како каже, прво је “нападнуто“ ратно ваздухопловство које практично није ни постојало и то кривицом државе а не војске, али да се сада окрећемо пешадији, бољим возилима.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар