Главно РС и матица

Вучић: До мене су стигле гласине да Албанци можда неће доћи у Брисел

„СА МАКРОНОМ САМ САТ И ПО РАЗГОВАРАО У ЧЕТИРИ ОКА, ПОТОМ СМО БИЛИ НА ВЕЧЕРИ“
  • Поводом видеосамита Србије и Косова, чији су домаћини Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, Вучић рекао да не мисли да ће бити превише резултата, већ да ће бити пронађени некакви принципи
  • Нисам сигуран да ћемо моћи да усвојимо заједничку изјаву, очекујем да ће Немци и Французи издати председничко саопштење, да ћемо ми имати једну изјаву, а албанска страна своју  

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да је Београд спреман за обнову дијалога с Приштином у недјељу и да ће евентуално одустајање Приштине од састанка у Бриселу на добар начин показати улогу обе стране.    

Послије састанка с предсједником Француске Емануелом Макроном, Вучић је новинарима рекао да ће „људи у Европи и свету итекако умети да разумеју“ каква је улога које стране ако косовски представници не дођу за викенд у Брисел на заказани дијалог са Србијом.

„Чуо сам гласине да Албанци можда неће да дођу, добио сам вечерас поруку (посредника ЕУ Мирослава) Лајчака, али нисам стигао да разговарам са њим. Трудимо се да покажемо да смо партнери ЕУ, да не бежимо од тешких тема, да желимо да чувамо мир и стабилност“, казао је Вучић после састанка у Јелисејској палати.

Навео је да га могућност опструкције дијалога брине јер Београд мора да сачува стабилност и сигурност због Срба на Косову и додао да ће сутра ујутру објавити каква је ситуација са дијалогом уз посредство ЕУ у Бриселу.

Поводом сутрашњег видеосамита Србије и Косова*, чији су домаћини Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, Вучић је рекао да „не мисли да ће бити превише резултата“, већ да ће „бити пронађени некакви принципи“.

„Нисам сигуран да ћемо моћи да усвојимо заједничку изјаву, очекујем да ће Немци и Французи издати председничко саопштење, да ћемо ми имати једну изјаву, а албанска страна своју“, рекао је Вучић.

Навео је да ће „свако говорити како види дијалог и могућност за постизање компромиса“.

„Важно нам је да обезбедимо слободан проток роба и услуга, да обезбедимо безброј малих споразума који ће да промене односе Срба и Албанаца. Има безброј малих корака којима можемо да поправимо односе, то је добра тактика, а све друго је пресецање преко ноћи, то не може да нас доведе до решења“, додао је предсједник Србије.

Вучић је казао да је с Макроном сат и по времена разговарао у четири ока и да су потом били на вечери.

Гостопримство које му је указао Макрон оцијенио је као „готово невероватно“ и додао да „у западним земљама то до сада није доживео“.

„Као посебан симбол, одвео ме је у своје одаје, које само он користи, показао је изузетну пажњу према Србији. Сетио се посете Београду и емоција које је доживео. Било му је стало да покаже изузетно гостопримство“, навео је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар