Glavno RS i matica

Vučić: Hoće li Srbija 2025. biti u EU? To niko ni u EU ne zna!

ZADOVOLJAN REZULTATIMA DVODNEVNE POSJETE BAKUU I SUSRETOM SA ILHAMOM ALIJEVOM
  • Prvo mi da uradimo svoj posao, vladavinu prava, razne slobode, da to završimo, a onda ostaje još najteža prepreka, normalizacija odnosa s Prištinom… tako da – da li iko zna da li će do toga doći i kako – samo može da se nagađa”
  • Ocijenio da politička klima u Evropi i svijetu nikada nije bila ovako komplikovana, čak ni u vrijeme pred Prvi svjetski rat
  • Ukupan izvoz Srbije u Azerbejdžan u prošloj godini iznosio je svega 4,6 miliona dolara

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je u glavnom gradu Azerbejdžana da je veoma ponosan na zemlju iz koje dolazi, jer je u Azerbejdžanu prema Srbiji pokazano ogromno poštovanje i istakao da je predsjednika Ilhama Alijeva pozvao da posjeti našu zemlju u martu ili aprilu iduće godine.

Vučić je prenio da je sa Alijevim razgovarao o saradnji u različitim oblastima, podsjećajući da se dobrim pokazala saradnja sa azerbejdžanskim kompanijama na autoputu Ljig-Čačak.

Rekao je da ćemo promptno da krenemo u izgradnju obilaznice Ostružnica-Bubanj Potok u dužini od 19 kilometara i da tu postoji mogućnost za saradnju.

Vučić i Alijev, potpisali su Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Srbija ima veliki značaj za Azerbejdžan, visoko cijenimo politiku Aleksandra Vučića, rekao je Alijev, sumirajući sadržaj razgovora sa šefom srpske države, u kojem je konstatovano da postoji veliki prostor za razvoj saradnje dve zemlje, bez otvorenih pitanja.

Ukupan izvoz Srbije u Azerbejdžan u prošloj godini iznosio je svega 4,6 miliona dolara.

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Azerbejdžan je na 77. mjestu, a podaci pokazuju da je pre pet godina robna razmjena dve zemlje bila oko 42,2 miliona evra.

Vučić je u Bakuu ocijenio da politička klima u Evropi i svetu nikada nije bila ovako komplikovana , čak ni u vrijeme pred Prvi svjetski rat.

Na ovaj način je prokomentarisao rigidne stavove Holandije i Francuske u vezi sa otvaranjem poglavlja za zemlje kandidate u junu, te poziciju i izglede Srbije u tom kontekstu.

Nama je u toj situaciji, poručio je, bolje da gledamo da sačuvamo mir i stabilnosti i radimo na razvoju ekonomije.

Kad je riječ o Srbiji, a na pitanje ostaje li nama taj datum 2025. za ulazak u punopravno članstvo, Vučić kaže da to niko u ovom trenutku ne može da kaže.

„Mislite da oni to znaju, bilo ko u Evropskoj uniji. Ali, prvo mi da uradimo svoj posao, vladavinu prava, razne slobode, da to završimo, a onda ostaje još najteža prepreka, normalizacija odnosa s Prištinom… tako da – da li iko zna da li će do toga doći i kako – samo može da se nagađa”.

Upozorio je da će doći do novog talasa izbjeglica, iz Sirije svakako, možda i dvostruko, trostruko većeg od prethodnog…    

Mihajlović: Stvaramo uslove za direktnu liniju Beograd-Baku

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Bakuu dva sporazuma sa Azerbejdžanom – Sporazum o vazdušnom saobraćaju i Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju između dve zemlje.

Mihajlović, koja kao članica delegacije koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Azerbejdžanu, istakla je da se potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju stvaraju uslovi za odvijanje vazdušnog saobraćaja između dve zemlje kroz uspostavljanje direktnih letova na relaciji Baku-Beograd i obrnuto.

„Otvoreni smo za saradnju sa Azerbejdžanom na novim projektima. Kompanija ‘Azvirt’ je naš pouzdan partner, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine”, rekla je Mihajlović, a navedeno je u saopštenju njenog kabineta.

Tanjug

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar