Главно РС и матица

Вучић: Хрвати и Срби ће моћи само заједно да опстану, колико год им било тешко да то чују

ОБЈАВИО ДА ВЛАДА НЕЋЕ ВРАЋАТИ НОВАЦ ОД ВЕЋИХ ПЕНЗИЈА ДОК НЕ ПОМОГНЕ СИРОМАШНИМА
  • Навео је да је по попису 1991. године Хрвата у БиХ било 760.895, а 2013. године 540.000, а да је процјена за 2018. да их има 320.000, иако ће они да кажу да их је 380.000. Нагласио је да то довољно говори да су за само 25 година изгубии 60 одсто становништва, а да се слични процеси дешавају и са Србима, којих је 1991. године у БиХ било 1.366.000, а данас их је око 1.080.000
  • Поводом „вашингтонског документа“ земаља Квинте, у којем се наводно тражи од Србије да призна Косово и његово чланство у УН или ће бити санкција, Александар ВУЧИЋ рекао да неће бити санкција: „Начуо сам шта неки нуде као своје принципе и начела, нешто ми је чак и полузванично саопштено, али то није ништа посебно ново. Земље Квинте су признале независност Косова и сада гледају шта је то што Србима још могу да учине да би признали независност Косова“
  • Признао је да је помало забринут због свега тога, али и нагласио да није успаничен да би говорио да су било какве тешке посљедице у кратком периоду могуће

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је посао Владе Србије да заштити најсиромашније пензионере и додао да зато идеја Међународног монетарног фонда да се најмање пензије не повећавају док се не надокнади новац онима којима је највише одузето, нема већину у влади.

Вучић је навео да би на основу повећања од осам одсто пензионери који имају пензију 25.000 динара требало годишње да добију 50.000 динара више, што су две додатне пензије у односу на период пре смањења.

Ако повећање иде од осам одсто на пензију од 25.000 из 2014. односно пре смањења, тај човек, жена, бака или дека ће имати пензију од 29.000 што је више него за 16,54 одсто више него 2014. године, рекао је Вучић на отварању Онкологије два.

Вучић је навео да та повишица од осам одсто пензионерима који примају 25.000 доноси 4.200 динара мјесечно, односно 12 пута толико 50.000 годишње.

То су две пензије више него 2014. године, рекао је Вучић новинарима којима је појашњавао и оно што Међународни монетарни фонд ММФ тражи од Србије како би се онима са високим пензијама којима је највише одузето надокнадио новац.

ММФ тражи да сви идемо у рикверц како би се тим људима вратио новац, а наш посао је да заштитимо најсиромашније, рекао је Вучић и додао да за такву идеју не постоји већина у влади.

Оцијенио је да ће Срби и Хрвати живјети у много бољим односима и да ће само заједно моћи да опстану, јер неће имати другог избора, пошто и једни и други полако нестају.

Коментаришући усташку комеморацију у Блајбургу, коју је организовала Хрватска, Вучић је рекао новинарима у Београду да то није „ни прва, ни последња“ и да ће Хрвати сваке године то обиљежавати, јер се тиме поносе, што Србија не разумије.

Он је навео да су Срби и Хрвати по бројности толико мали да и једни и други полако нестају.

„Само здружено и заједно моћи ћемо да опстанемо и останемо, ма колико то Хрватима било тешко и многим Србима још теже да чују. Волели то ми или не, другог избора нећемо имати, волели то Хрвати или не, ни они другог избора неће имати“, рекао је Вучић.

Он је напоменуо да је по попису 1991. године Хрвата у БиХ било 760.895, а 2013. године 540.000, а процена 2018. године је да их има 320.000, иако ће они да кажу да их је 380.000.

„Довољно говори да за само 25 година изгубите 60 одсто становништва, а слични процеси се дешавају и са Србима, којих је 1991. године у БиХ било 1.366.000, а данас око 1.080.000. То је мањи пад него код Хрвата, али је драстичан. И најмањи пад је код Бошњака са 1.900.000 на 1.750.000, али и код њих је пад. Код свих је пад“, рекао је Вучић.

Он је оцијенио да се зато празне ови простори и да се због тога он залаже за формирање економске уније, без граница, са сличним таксама, царинама, како би сви људи имали бољу будућност, те додао да га не занима нека нова Југославија.

„Тиме ће бити више посла и више будућности за све. Ако то људи убрзо разумеју, имаћемо шансу, а ако не, онда ником ништа“, додао је Вучић.

Када је ријеч о „вашингтонском документу“ земаља Квинте, у којем се наводно тражи од Србије да призна Косово и његово чланство у УН или ће бити санкција, Вучић је рекао да неће бити санкција и да он није видио тај документ.

„Начуо сам шта неки нуде као своје принципе и начела, нешто ми је чак и полузванично саопштено, али то није ништа посебно ново. Све те земље Квинте су признале независност Косова и сада да видимо шта је то, Срби, што можемо да вам учинимо а да ви признате независност Косова у његовим границама“, додао је Вучић.

Он је навео да је помало забринут због свега тога, али није успаничен да би говорио да су било какве тешке посљедице у кратком периоду могуће, те да се више плаши „пузајућих проблема“ за Србију као што су нестанак становништва и одлазак ван земље.

Вучић је, након обиласка објекта Онкологија Два на Институту за онкологију и радиологију у Београду, рекао да се љекари и други експерти слажу да је и осиромашени уранијум један од разлога повећања броја обољелих од рака у Србији, посебно код дјеце, те да ће држава озбиљно да се бави доказивањем тога.

„Видећемо да ли ћемо то успети и да докажемо, јер је пуно времена прошло и много тога је испрано и завршило ко зна где, али да ћемо сигурно као држава тиме озбиљно да се бавимо“, рекао је Вучић, те додао да од Нове године, захваљујући новим апаратима неће бити листи чекања за зрачење.

Бета – Срна

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар