Главно РС и матица

Вучић и Хоти у Бриселу почињу преговоре два дана након видео-самита

ПОРТПАРОЛ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПЕТЕР СТАНО: ДОМАЋИН ЋЕ БИТИ БОРЕЛ, А ПОСРЕДНИК - ЛАЈЧАК
  • Нагласио да ће бити обновљена расправа и рад на постизању свеобухватног и правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Србије и Косова* по свим отвореним питањима

ПРЕДСЈЕДНИК  Србије Александар Вучић и премијер Косова* Авдулах Хоти састаће се у недјељу 12. јула у Бриселу, најавио је данас портпарол Европске комисије Петер Стано.

Стано је рекао да је то наставак дијалога на високом нивоу уз посредовање ЕУ и први састанак од новембра 2018.

Домаћин састанка је високи представник ЕУ Жозеп Борел, а посредник у преговорима специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану Мирослав Лајчак, рекао је Стано.

На састанку ће, додао је, бити обновљена расправа и рад на постизању свеобухватног и правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Србије и Косова* по свим отвореним питањима.

Наставак дијалога заказан је два дана послије виртуелног самита којем су у петак 10. јула домаћини француски председник Емануел Макрон и њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Одговарајући на питања новинара Стано је данас рекао да није случајно што се дијалог Београда и Приштине обнавља два дана послије виртуелног француско-немачког самита јер је то „логичан слијед догађаја“.

„Све што чинимо као ЕУ и као земље чланице чиниће се са заједничким циљем да се покрене дијалог. Није коинциденција што се дијалог наставља у недјељу, послије вирутуелног самита са лидерима Француске, Њемачке и ЕУ“, рекао је.

Он је додао да су у питању „комплемнетарни догађаји, дио процеса који показује подршку ЕУ и њену жељу да олакша тај процес“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар