Главно РС и матица

Вучић: Јавни дуг Србије далеко нижи од њемачког, двоструко нижи од француског

ПОНОВИО ПРОГНОЗУ: СРБИЈА ЋЕ ПО СТОПИ РАСТА БИТИ БРОЈ ЈЕДАН У ЕВРОПИ
  • Александар ВУЧИЋ: Србија озбиљна земља, снажне финансијске структуре и озбиљних јавних финансија

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поновио је данас увјерење да ће Србија по стопи раста бити број један у Европи.

„Бићемо најуспешнији, мерено методологијом Евростата, зато што смо прошли тешке мере 2014. и 2015. године и имамо највиши ниво страних директних инвестиција“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија озбиљна земља, снажне финансијске структуре и озбиљних јавних финансија.

Оцијенио је да многи у Србији не желе у то да повјерују, али и истакао да је тако било и раније.

„Када је ММФ говорио да ћемо имати раст БДП од 2,5 одсто, а они што ме сада критикују да ћемо имати 1,5 одсто, ми смо завршили на 4,4 одсто. Кад су рекли да ћемо после првог лошег квартала 2019. године да завршимо на 2,5, завршили смо на 4,2 и били трећи у Европи 2019. године“, рекао је Вучић.

Говорећи о критикама због задуживања, Вучић је рекао да је Србија од ММФ могла да добије само 800 милиона евра краткорочно, до три године, да би камата испала негдје до 4,45 одсто, што је драматично више од 3,125 одсто колико износи камата на продату еврообвезницу.

„За мене је застрашујуће да то говоре људи који су нас задуживали краткорочно на 7,5 одсто и то у време кад нисмо имали корону нити било шта слично“, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће јавни дуг Србије бити под апсолутном контролом, далеко нижи од њемачког, двоструко нижи од француског и троструко нижи од италијанског.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар