Главно РС и матица

Вучић Меркеловој: Услов за даље преговоре је да Приштина укине таксе

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА СРБИЈЕ: ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР СА КАНЦЕЛАРКОМ БИО ДУГ И ПРИЈАТЕЉСКИ
  • Поновио своју формулу: Србија је спремна да постизањем компромисног, обострано прихватљивог рјешења, обијезбеди стабилност у региону и захвалио се Меркеловој и Макрону на иницијативи да састанком у Берлину, односно Паризу, подрже тај процес

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић је у телефонском разговору са њемачком канцеларком Ангелом Меркел поновио да је за превазилажење застоја у дијалогу неопходно да Приштина укине таксе на робу произведену у централној Србији и још једном замолио канцеларку да помогне да се наставе слободан проток робе и трговина.

Вучић је разговарао са канцеларком Меркел о билатералним односима и ситуацији у региону, прије свега о застоју у дијалогу Београда и Приштине.

Вучић је, у дугом и пријатељском разговору, истакао да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, с намјером да постизањем компромисног, обострано прихватљивог рјешења, обијезбеди стабилност у региону, захваливши канцеларки Меркел и предсједнику Макрону на иницијативи да састанком у Берлину, односно Паризу, подрже тај процес.

Председник Србије је нагласио да ће Београд остати привржен својој политици мира и сарадње на Западном Балкану, захваливши Меркеловој што је покретањем Берлинског процеса значајно допринијела стабилности нашег региона.

Вучић је, с тим у вези, замолио Меркелову да подржи формирање Регионалне економске зоне, јер би она била кључна за привлачење инвестиција и економски развој Западног Балкана.

Двоје саговорника су изразили задовољство високим нивоом политичког дијалога и економске сарадње Србије и Њемачке, указавши на то да њемачке компаније, које послују у нашој земљи, запошљавају око 60.000 српских радника.

Вучић је изразио наду да ће се још великих компанија из Њемачке опредијелити да искористе добро пословно окружење и отворе своје погоне у Србији.

Вучић је позвао њемачку канцеларку да поново посјети Србију, наведено је у саопштењу Службе за сарадњу са медијима предсједника Републике Србије.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар