Glavno RS i matica

Vučić Merkelovoj: Uslov za dalje pregovore je da Priština ukine takse

KABINET PREDSJEDNIKA SRBIJE: TELEFONSKI RAZGOVOR SA KANCELARKOM BIO DUG I PRIJATELJSKI
  • Ponovio svoju formulu: Srbija je spremna da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, obijezbedi stabilnost u regionu i zahvalio se Merkelovoj i Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku da pomogne da se nastave slobodan protok robe i trgovina.

Vučić je razgovarao sa kancelarkom Merkel o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, prije svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je, u dugom i prijateljskom razgovoru, istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namjerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, obijezbedi stabilnost u regionu, zahvalivši kancelarki Merkel i predsjedniku Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces.

Predsednik Srbije je naglasio da će Beograd ostati privržen svojoj politici mira i saradnje na Zapadnom Balkanu, zahvalivši Merkelovoj što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinijela stabilnosti našeg regiona.

Vučić je, s tim u vezi, zamolio Merkelovu da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Dvoje sagovornika su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Njemačke, ukazavši na to da njemačke kompanije, koje posluju u našoj zemlji, zapošljavaju oko 60.000 srpskih radnika.

Vučić je izrazio nadu da će se još velikih kompanija iz Njemačke opredijeliti da iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji.

Vučić je pozvao njemačku kancelarku da ponovo posjeti Srbiju, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije.

(Tanjug)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar