Главно РС и матица

Вучић: Нема сукоба између Србије и Српске, није ово време када је Београд уводио санкције РС

НАЈАВИО ДА ЋЕ У ДРВАР БРЗО СТИЋИ ПОГОН ФАБРИКЕ ИЗ СРБИЈЕ У КОЈЕМ ЋЕ РАДИТИ 100 ЉУДИ
  • Предсједник Србије: И у Србији и у РС постоји опредијељеност за стартешки дијалог са Бошњацима… То што Србе позивам на на уздржаност Срба не жели да сматрам да је било ко од њих одговоран за насталу ситуацију, већ то да треба да се води рачуна о сваком свом потезу, када је ситуација у региону у питању

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је да ће, врло ускоро, у наредним данима или недељама, у Дрвару, већински српском граду у Федерацији БиХ, бити основан и направљен један мањи погон домаће фабрике у државној својини, у којој се очекују радна мјеста за више од 100 запослених.

„То је наша конкретна помоћ, ствари о којима желимо да разговарамо и начин на који желимо да их решавамо”, подвукао је Вучић на прес конференцији након састанка са политичким представницима Срба из РС.

Предсједник Србије је пренио новинарима да се на састанку разговарало о наставку пружања подршке Српској, да је постигнута пуна сагласност свих и да ће Србија настојати да економски помогне колико може и Републици Српској, али и Федерацији БиХ, нарочито тамо гдје живи српски народ.

Вучић је подвукао да у Србији, а и у РС, постоји опредијељеност за стартешки дијалог са Бошњацима, јер само кроз разговор морају да се решавају проблеми.

„Нама није сметало ни када је Шефик Џаферовиоћ (бошњачки члан Председништва БиХ) долазио у Рашку област, или Санџак, иако су на тим скуповима његови домаћини говорили и о прављењу специјалног статуса за Санџак, који не постоји у Уставу Србије као посебна категорија“, истакао је Вучић.

Како је рекао, на то ћутимо, јер су нам важнији мир и добри односи и живот са Бошњацима, као што је и Бошњацима у Србији важније када ће бити готов аутопут од Пожеге до Дуге пољане, и даље до Бољара и када ће бити повећања плата и пензија.

„Увек смо били уздржани и зато не могу да прихватим ту врсту оцена и осуда оних који би Србији да забране да брине о свом народу у Српској”, категоричан је Вучић.

Пренио је новинарима да је забринут, јер је слушао забринуте људе на састанку, будући да нико није рекао да није забринут.

Али, и поред тога, истакао је да ће позиција Србије да буде инсистирање на дијалогу, очувању мира и стабилности, а у том правцу је и његова молба и позив на уздржаност, како би се све учинило да се смање тензије.

Позивом на уздржаност Срба, каже, не жели да каже да је било ко од њих одговоран за насталу ситуацију, већ то значи да се води рачуна о сваком свом потезу, када је ситуација у региону у питању.

Додао је да од других не може ништа да тражи, јер, како је примијетио, како може било шта да тражи када неко са индигнацијом одбацује процесуирање ратних злочинаца из сопственог народа, већ их доживљава као хероје, док као злочиначки види само српски народ.

Вучић је поновио да је мир потребан као „хлеб нашусни“, као и економски напредак.

Он је рекао да се неће поновити односи који су нас прије неколико деценија коштали много живота људи, као и материјално, када је Србија уводила санкције РС… те да сада не постоје сукоби између Србије и Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар